Már egy éve alig kapnak segítséget az idegenvezetők

Fatima
Tavaly márciusban kezdődtek a szigorítások Magyarországon, bár a kormány próbált segíteni a bajba jutott vállalkozásokon, az idegenvezetők kimaradtak belőle. Az ágazatnak most márciusban megítélt adóelengedés volt az első olyan kedvezmény, ami könnyített volna a helyzetükön.

— A legutóbbi közlönyben, múlt pénteken lehetett olvasni, hogy egy hónapra elengedik a KATA-t, mármint ebben benne volt a mi TEÁOR-számunk is, ami ezért nem igazi támogatás, mert már egy éve nem tudjuk fizetni, mert hogy nincs miből – mondta az Euronews-nak Deák Judit, a Magyarországi Idegenvezetők Egyesületének elnöke. Hozzátette: tavaly óta próbálnak támogatást szerezni a munka nélkül maradt idegenvezetőknek, a kormányzat részéről erre mindig az volt a válasz, hogy ilyen támogatás már létezik.

Illusztráció: Getty Images

— Csak az ágazaton belül az idegenvezetőket mindig kihagyták. Tehát tudom, hogy kaptak támogatást, és voltak támogatások és vannak, de az idegenvezetőket nem támogatják – tette hozzá Deák. Noha a kormány az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak kedvezményes hitelt kínál, az idegenvezetők ebből is kimaradnak. Deák szerint egyébként az Európai Unió tagállamaiban egyedül Magyarországon nem jutottak támogatáshoz az idegenvezetők.