Fizetni kell a belépésért ezekbe az országokba, városokba 2023-tól

Pitz Dániel
Van olyan ország, ahol már megvan az idegenforgalmi adó bevezetésének dátuma, van, ahol viszont még a pontos összeget sem határozták meg.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásával és a turizmus újjáéledésével ismét megrohamozzák a népszerű úti célpontokat, aminek viszont már nem örülnek mindenhol.

Van olyan ország, aki már idén, míg mások csak jövőre vezetik be a turistákat terhelő adójukat. A legtöbb országban persze eddig is kellett az idegenforgalom után adót fizetni. Ez  valószínűleg csak keveseknek tűnt fel, mivel a sok esetben ennek díját beépítik a repülőjegyek vagy a szállások árába.

Most mutatjuk, melyek azok az országok vagy városok, ahol újonnan vezetik be az idegenforgalmi adót.

Thaiföld 

A Délkelet-Ázsiában található ország az Euronews értesülései szerint már év végén bevezetheti a turistákra kirótt adót, ami személyenként 300 Baht, azaz mintegy 3350 forint lesz.

A hatóságok elmondása szerint az összeg egy részét az országba látogatók egészségügyi ellátására, valamint a turisztikai látványosságok karbantartására és üzemeltetésére fogják fordítani.

Thaiföld
Fotó: Getty Images

Velence

A méltán népszerű olasz városba már idén szerették volna a napi belépődíjat bevezetni, hogy mérsékelni tudják az odalátogatók számát. A koronavírus előtti időszakban volt olyan ünnepnap, amikor 100-140 ezren is ellátogattak Velencébe.

A belépőjegy egyik célja, hogy a lagúnák városába látogatók száma ne lépje túlnapi 40-50 ezret. Ennek érdekében a kevésbé látogatott napokon olcsóbb, míg a népszerűbb napokon drágább lesz a jegy ára.

Tervben van továbbá egy online foglalási rendszer kialakítása is, ahol előre meg lehet vásárolni a napi belépőt, melynek összege várhatóan 3 és 10 euró között lesz.

Velence központja, a Szent Márk tér
Fotó: Getty Images
 

Valencia

A spanyol régióban idegenforgalmi adót kell majd fizetni minden ott töltött éjszaka után. Arról viszont még nincs pontos információ, hogy mikortól kell adót fizetni. Várhatóan 2023 végén vagy 2024 elején lép hatályba az erről szóló rendelet.

A látogatóknak a tervek szerint éjszakánként 50 cent és 2 euró közötti díjat kell fizetniük attól függően, hogy milyen szálláson töltik az éjszakát.  

Valencia, Spanyolország régiója
Fotó: Getty Images

Európai Unió

Függetlenül attól, hogy egy adott országban, régióban vagy városban kell-e idegenforgalmi adót fizetni, azoknak, akik nem az unió területéről érkeznek az EU-ba, 2023 novemberétől egy 7 eurós belépési díjat is ki kell fizetniük. Az előzetes tervek szerint a díjat már 2023 májusától beszedték volna, de az Európai Bizottság novemberre halasztotta a rendszer bevezetését.

A díj alól csak a 18 év és a 70 év feletti utasok kapnak mentességet.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a schengeni térségbe való belépésért még az unióból kilépett brit turistáknak is fizetniük kell.