Fél év börtönt kaphat, aki megnézi a világ legmagasabb fáját

Fruzsi
És akár kétmillió forintnak megfelelő büntetést, mivel a látogatók szemetelnek és pusztítják a kaliforniai Hyperion mamutfenyőt és különleges élőhelyét.

Az észak-karolinai Redwood Nemzeti Parkban található Hyperion, amelyet a Guinness Rekordok Könyve a világ legmagasabb élő fájaként tart számon, hivatalosan nem látogatható. A park közleménye értelmében

bárki, akit a fa közelében találnak, akár hat hónap börtönbüntetésre és 5000 dolláros, vagyis közel kétmillió forintos bírságra számíthat.

A Hüperiónról, a titánok egyikéről elnevezett örökzöld mamutfenyő (Sequoia sempervirens) 115,92 méter magas, és komoly környezeti károkat szenvedett a látogatók miatt – közölte a nemzeti park. A gigantikus növényhez nem vezetnek ösvények, megközelítéséhez a bozótos eltávolítására van szükség. A bloggereknek, úti beszámolóknak, illetve egyes weboldalaknak köszönhetően a népszerűsége olyannyira megnőtt, amely a fát körülvevő élőhely pusztulásához vezetett.

Tengerparti mamutfenyők kaliforniában - tilos a látogatás a Hyperionnál
DeAgostini/Getty Images

Leonel Arguello, a Redwood Nemzeti Park természeti erőforrásokért felelős vezetője a San Francisco Gate hírportálnak elmondta, hogy a területen korlátozott a mobiltelefon- és GPS-szolgáltatás, így nagy kihívást jelenthet a környéken eltévedt vagy megsérült túrázók mentése. Az erózió és a fa tövében okozott károk mellett másodlagos problémákkal is szembesültek, amelyeket az egyedülálló élőhelyet megzavaró emberek okoztak.

 

A látogatók szemetelnek, használt vécépapírt és egyéb emberi hulladékot hagynak hátra, és további mellékösvényeket hoztak létre.

Nem az emberek jelentik az egyetlen veszélyt ezekre a mamutfenyőkre

Kalifornia természetvédelmi területein egyre nagyobb gondot okoznak az erdőtüzek. 2021-ben a Sequoia Nemzeti Park és a Kings Canyon Nemzeti Park tisztviselői rendkívüli intézkedéseket hoztak, hogy megvédjék a bolygó leghatalmasabb fáit a lángoktól. Az óriás mamutfenyők (Sequoiadendron giganteum) fajába tartozó rekordert, Sherman Tábornokot – amely törzskerületével a világ legnagyobb fájának számít -, egy “alumínium alapú égésálló anyagba” csomagolták, amely az alufóliához hasonlóan védelmet nyújtott kaliforniai erdőtüzek elől.

(via CNN)