Már a negyedik Guinness-rekordot zsebeli be a dinnyési Várpark

Startlap Utazás
A világ egyetlen, anyaghűen megépített vármakett-parkja a Fejér megyei Gárdonyhoz tartozó Dinnyésen található. A látványos kiállítás középkori magyar várakat vonultat fel, mintegy két hektáron.

A romvárak és a hagyományőrzés kedvelői előtt 2014 óta nyitva tartó hely Alekszi Zoltán ötlete és alkotása – írja a feol.hu. A 45 makettvárat felvonultató park már negyedjére nyeri el a Guinnes-rekordok hivatalos oklevelét, ráadásul egymást követő években, ami még csúcsteljesítményeknél is nagyon ritka. 

A tavalyi év újdonsága az erődítmények között Léta, Diód, Bágy és Breáza vára, valamint a feketehegyi palánkvár. Ezek kerültek be pluszba a mostani Guinness-rekordok közé.  Ám azóta már elkészült Fehéregyház favára is, melynek eredetije az 1200-as években épült. 

Várpark és Skanzen Dinnyés
MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Alekszi Zoltán rendkívül körültekintően hozza létre alkotásait, hiszen a háttérmunka és kutatás éppolyan fontos és hosszadalmas része a folyamatnak, mint a gyakorlati megvalósítás. Régészekkel és várkutatókkal működik együtt azért, hogy kiderítse, miből és hogyan készülhettek ezek a várak.

Jelenlegi tervei között szerepel Szentkirály vára, továbbá a jászberényi vár, de a jövőben szeretné megalkotni a fehérvári bazilika kicsinyített mását is.