Tippek 2019. augusztus 21.

Hova menjünk búvárkodni ősszel?

Laura Tippek 2019. augusztus 21.
A búvárkodás egyik leggazdagabb szezonja az ősz, köszönhetően annak, hogy ilyenkor sok gazdag élővilágú tengerhez és óceánhoz olcsóbban lehet elrepülni. De belföldi helyszíneket is ajánl szakértőnk.

A búvárkodás szerelmeseinek a Startlapon már kedveztünk egy alapos cikkel arról, hogyan érdemes búváruszonyt választani, ha nem sok még a tudásunk e téren. Ehhez Bolgár Attila, a Titán Búváriskola oktatója nyújtott segítséget számunkra. Kihasználva segítőkészségét, arról is megkérdeztük, ősszel hol érdemes búvárkodni.

Kora ősszel az időjárás függvényében lehet merülni az itthoni, vagy a környező országok tavaiban is, persze arra azért lehet számítani, hogy nem a nyáron megszokott meleg víz, hanem kicsit hűvösebb hőmérséklet fogad majd – szögezi le a szakértő.

Magyarország

Magyarországon a Tatai Fényes-forrás egész évben (télen is!) 20-23 fok körüli hőmérséklettel várják a búvárokat, hiszen meleg víz tör fel belőlük. Így ez egy stabil helyszín, bármikor is jut eszünkbe búvárkodni – magyarázza Attila, hozzátéve: a Fényes-forrás ideális hely kezdő búvároknak is.

Érdemes a tatai merülőhely meglátogatását egy kellemes tatai sétával és jó idő esetén strandolással is összekötni, na meg meglátogatni az öreg platánfát.

Szállástipp:

Forrás vendégudvar

Tata

Hirdetés

 

Ősszel, folytatja Attila, egyre többen keresik fel a kőbányai sörgyár alatti pincerendszert is, ugyanis, talán ez új infó lehet, itt is lehet búvárkodni. Azonban itt minimum 20-25 merüléssel kell számolni. Kőbánya ugyanis egy nehéz terep, hiszen sötét, zárt és hideg van mind a levegőn (8 °C), mind pedig a víz alatt (10 – 13 °C).
“Így kőbányát főként a jól lebegő, és legalább haladó búvároknak ajánlom!” – hangsúlyozza Attila.

A Diveworld Hungary emellett Dorogot emeli még ki, mint igazán jó körülményekkel és kiépített pályával biztosított helyszínt.

Ősszel körülbelül 10 fok körüli vízzel kell itt számolni, a vízben a látótávolság pedig 3-5 méter is lehet.

Ha még a vénasszonyok nyara tombol, akkor melegebb a víz (20 fok körül is lehet), ráadásul mivel a bázis a strandon van, a hozzátartozóid is lazíthatnak egy jót – cserébe a vízben a látótávolság lecsökkenhet nagyjából 1 méterre. Nem mintha ettől még nem lenne élvezhető a búvárkodás.

Szállástipp:

Apartmanház Dorog

Dorog

Hirdetés

 

Itt is ajánljuk persze, hogy ne pusztán búvárkodni menjetek el Dorogra, hanem ugorjatok át például Esztergomba is, ahol megnézhetitek a csodaszép bazilikát és a múzeummal egybekötött várat is.

 

Külföld

Szeptember-október környékén, folytatja Attila, még mindig lehet merülni az Adrián, hiszen itt ilyenkor még javában tart a búvárszezon. A víz még kellemes, a látótávolság is jó, és az egész helyszín könnyen elérhető Magyarországról.
“Mi általában Pag szigetére szoktunk menni, a BlueBay bázisra, ahol naponta több alkalommal vehet részt a búvár motorcsónakos merülésen, miközben a nap nagy részét a parton tölti. Kiváló lehetőség egy családi nyaralásra kezdőtől a technikai szintig” – magyarázza az oktató.

Szállástipp:

B&B Atlantis Pag

Zubovići

Hirdetés

 

Egyiptomban még novemberben is igazi búvárszezon vár, és ez még mindig a megfizethető úti célok egyike.

“Ami pedig az egyiptomi tenger alatt vár, az talán a világ egyik legszebb látványa.”

– teszi hozzá.

Ilyenkor már elviselhető az egyiptomi felszíni meleg, a víz hőfoka pedig épp ideális. Egyedül az év vége felé kell egy kicsit nagyobb szélre számítani a tengeren.

Hurghadán teljes felkészültséggel várják minden évben a búvárkodni vágyókat: a kezdőknek való bemutató merüléstől a profik igényeiig mindent kielégítenek az itteni vállalkozások. Nem buta ötlet itt elvégezni egy nyílt vízi búvár tanfolyamot sem! Mivel sok magyar célozza be Hurghadát, ezért bőven vannak már magyar leírások is az oktatásokról – például itt.

Szállástipp:

Giftun Azur Resort

Hurghada

Hirdetés

 

A tehetősebbeknek a Maldív-szigeteket ajánlja Attila, ami egy egész évben jól merülhető búvárparadicsom. Az Indiai-óceán páratlanul gazdag élővilágának megtekintésére szafari hajók is rendelkezésre állnak, amikkel naponta háromszor merülhetnek a búvárkodás fortélyát ismerők, míg a sportot mellőző hozzátartozóik búvárhajókon csatlakozhatnak hozzájuk. Ezeken üvegfalon keresztül gyönyörködhetnek a titokzatos víz alatti világban.

Személyes kedvencünket, Máltát is hozzá tennénk még a felsoroláshoz, hiszen ez a sziget messze nemcsak a búvárkodás szépségével kecsegtet.

Rengeteg templomot nézhetsz meg, csodaszép sziklaszirteken bámulhatod a naplementét, és pálmafák mellett sütkérezhetsz, amennyit csak szeretnél, de az utánozhatatlan hangulatú koktélpartikból sincs hiány.
Visszatérve a merülésre, mint a VisitMalta.com is írja, Máltán egészen széles skálán mozognak a lehetőségek: Għar Lapsi például mindössze 12 méter mély, a Lantern Pont viszont már egy 50 méter mély alagútba vezet le. Természetesen itt is végezhető búvár kurzus, amiben a máltaiak készséggel állnak a rendelkezésedre.

A máltai tenger vize még télen sem hűl 15 °C alá; ősszel egy kellemes, 20-23 °C-os hőmérsékletre számíthatsz még a 30 méteres mélységekben is.

Szállástipp az egyik búvárcentrum közelében:

The San Anton Hotel

St Paul's Bay

Hirdetés

 

Kattints ide, ha pedig nem ragaszkodsz mindenáron a búvárkodáshoz, csak úgy elugranál valahova még tengerezni egyet ősszel, kattints ide!

 

Tájékoztatunk, hogy a fenti írás nem minősül utazási ajánlatnak. A Startlap Utazás sem utazásszervező, sem utazásközvetítő tevékenységet nem folytat, azaz nem értékesít utazási ajánlatokat.

Keresés az oldalon