Európai úti célok, ahol összefuthatsz a kedvenc hírességeiddel

Beyoncé lánya díszpolgár egy horvátországi városban, Schwarzenegger nem tud ellenállni Ausztriának, Vilmos herceg pedig szeret visszatérni arra a szigetre, ahol a szüleivel és testvérével nyaralt még gyerekként. Íme a hírességek kedvenc úti céljai.

Sokan rajonganak egy-egy hírességért, a hírességek pedig rajongnak Európáért. Legyen szó középkori fallal körülvett városról, pezsgő éjszakai életről vagy finom ételekről, vannak helyek, amelyek hemzsegnek a vakációzó sztároktól. 

Egy-két helyszín egész közel van hozzánk, így a következő nyaraláshoz akár inspirációt is gyűjthetünk.

 

Horvátország – Beyoncé

George Bernard Shaw Nobel-díjas ír drámaíró szerint azoknak, akik a földi mennyországot szeretnék látni, Dubrovnikba kell ellátogatniuk.

A középkori fallal körülvett város Horvátország és Európa egyik legnépszerűbb üdülőhelye, az óvárosát a világörökség részévé is nyilvánította az UNESCO 1979-ben.

De a szomszédunkból nem csupán Dubrovnik rejti rabul a hírességeket.

Beyoncé köztudottan rajong az adriai légkörért, férjével, a rapper Jay-Z-vel már többször jártak Horvátországban. Egy 2011-es hvari út például azért is különleges a család életében, mert a horvát sajtóértesülések szerint itt kaptak ihletett az elsőszülött lányuk nevéhez.

A Hvarban található óváros rész
A dalmáciai Hvarban található óváros rész (Fotó: Neil Farrin / AFP)

A világhírű énekesnő már várandós volt, mikor Hvarban vakációztak, később pedig megosztott egy felvételt is, amelyen egy fa alatt áll. „Ma reggel rábukkantunk erre a csodálatos kék fára. Azt hiszem, kék borostyánnak hívják. Ez pont megfelelő lesz” – írta akkor Beyoncé, a sztárpár kislánya pedig végül a Blue Ivy (kék borostyán) nevet kapta.

A kisbaba neve annyira fellendítette Horvátország legnaposabb városának turizmusát, hogy Blue Ivy később Hvar városának díszpolgára lett.

Beyoncé egyébként azóta is többször pihent az Adrián, egyszer Galešnjak, egy szív alakú horvát szigeten ünnepelte meg a születésnapját, legutóbb pedig tavaly nyáron üdült Dubrovnik környékén az egész családjuk.

Galešnjak és a környező szigetek
Galešnjak és a környező szigetek. (Fotó: Getty Images)

Ausztria – Arnold Schwarzenegger

Ausztria egyike Európa legnépszerűbb síparadicsomainak, a téli sportok mellett egyszer megéri néhány kerékpártúrán is részt venni a nyugati szomszédainknál.

Csakúgy, ahogy Arnold Schwarzenegger teszi.

A volt politikus-színész kapcsolata ugyanakkor nem egy konfliktusoktól mentes szerelem az anyaországával. Schwarzenegger Thalban, egy Graz közeli kis stájer faluban született. Idővel viszont úgy érezte, Ausztriában nincs számára elég lehetőség, így az Egyesült Államokba vándorolt az 1960-as években. A családját persze rendszeresen visszajárt meglátogatni, a helyiek pedig kifejezetten büszkék voltak rá.

Az ausztriai Graz látképe a Schlossberg-hegyről
Az ausztriai Graz látképe a Schlossberg-hegyről (Fotó: Jakub Porzycki / AFP)

Az elhidegülés a szülőhazájától Schwarzenegger 2003 és 2011 közötti kormányzói megbízatása alatt következett be, miután 2005-ben elutasította Stanley Tookie Williams amerikai gengszter (négy ember meggyilkolásáért ítélték el – a szerk.) kegyelmi kérelmét a halálbüntetés végrehajtása alól.

A graziak egy része emiatt követelte az Arnold Schwarzenegger Stadion és UPC-Arena átnevezését. Az ügyet végül a kormányzó zárta rövidre, nem sokkal 2005 karácsonya előtt visszaküldte Graz díszgyűrűjét, és megtiltotta a városnak, hogy használják a nevét. A létesítményt azóta Merkur-Arenának hívják.

És bár Ausztria és Schwarzenegger jól megvoltak egymás nélkül,  mégsem tudtak teljesen elszakadni a másiktól, a kormányzói időszak után pedig ismét felvirágzott a kapcsolat.

Thalban megnyílt az Arnold Schwarzenegger Múzeum 2011-ben, a színész azóta évente többször is ellátogat a szülőhazájába. Gyakran látni például a kitzbüheli Hahnenkamm-versenyeken, rendszeresen utazik Grazba és Thalba, sőt a látogatásokkor rengetegszer szentelt időt arra, hogy a kerékpározást népszerűsítse Graz, Thal és Bécs környékén.

Arnold Schwarzenegger a Schwarzenegger-Múzeum megnyitóján a Graz melletti Thalban
Arnold Schwarzenegger a Schwarzenegger-Múzeum megnyitóján a Graz melletti Thalban (Fotó: Markus Leodolter/ AFP)

Scilly-szigetek – Vilmos herceg

Míg Károly király kedvenc úti céljának a svájci Klosterst tartják, addig Vilmos herceg és Kate Middleton inkább a francia Alpokért, különösen Courchevel luxusüdülőhelyének varázsát kedvelik – írja a cntraveller.com.

Emellett a hercegi pár kedvenc európai úti céljai közt szerepel a Nagy-Britannia délnyugati részén lévő Scilly-szigetek is. A járvány miatti korlátozások okán például két egymást követő évben is itt töltötték a családi nyári vakációt Vilmos hercegék.

Kilátás a Scilly-szigetek második legnagyobb szigetéről, Trescoról
Kilátás a Scilly-szigetek második legnagyobb szigetéről, Trescoról (Fotó: Adam Woolfitt/ AFP)

A helyszín azért is állhat közel a leendő király szívéhez, mert gyermekkorában, 1989-ben Károly király és Lady Diana elvitték a szigetre a testvérével.

Még néhány kedvelt állomás

A hírességek tényleg szeretnek Európában nyaralni, így a felsoroltakon kívül rengeteg más olyan ország is van, ahol összefuthatsz velük. Összegyűjtöttünk még néhány olyan úti célt, ahol gyakorta fordulnak meg hírességek.

Amalfi-part

Az olaszországi Amalfi-part gyakori úti célja a hírességeknek. A Nápolytól délre, a Salernói-öböl északi részén lévő területen valódi mediterrán hangulat uralkodik, a tenger, hegyek, halász települések, különleges épületek és természet ragyogó színei pedig a világ egyik legvonzóbb helyszínévé varázsolják.

Az Amalfi-part legendásan szép, épp emiatt vonzza a hírességeket is, köztük Beyoncét és Jay Z-t, valamint a színész Stephen Moyert is.

Toszkána

Toszkánában megvan a varázslat és az elegancia is, így nem csupán a művészet illetve kultúra szerelmeseinek ideális helyszín, hanem a természet kedvelőknek is.

Nyaralt itt már többek között Giorgio Armani és Andrea Bocelli is.

A toszkán partok mentén számos csodálatos strand található, köztük az előkelő Versilia, ami leginkább arról ismert, hogy a terület klubjaiban rengeteg híresség fordul meg.

Francia Riviéra

A francia Riviéra is hosszú ideje a gazdagok és a híresek kedvence. Ha nem elégszel meg a lenyűgöző helyi strandokkal, pazar szállodákkal, kiváló konyhával és rengeteg vásárlással, látogass el Saint-Tropez-ba, ahol a világhírű milliomosok élvezik a legnagyobb luxust.

Hajók a franciaországi Saint Tropez partjain
Hajók a franciaországi Saint Tropez partjain (Fotó: Maisant Ludovic / AFP)

A kikötőben lévő szuperjachtokon pedig akár Jennifer Lopezt, Simon Cowellt és Kate Mosst is láthatod pihenni.

Ibiza

A Spanyolországhoz tartozó Ibizát az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították a történelmi és természeti jelentősége miatt. A sziget festői falvakkal, fenyőfákkal borított környezete pezseg az élettől, de Ibizának van egy meglepően nyugodt oldala is. Talán ezért nyaralt itt szívesen Naomi Campbel vagy Jon Bon Jovi.

Comói

A Comói-tó azúrkék vize, erdős tóparti lejtői és pompás házai a Római Birodalom óta csábítják a nyaralókat. Az észak-olaszországi Lombardiában lévő terület régóta Európa egyik leghíresebb tóparti üdülőhelye, miután pedig George Clooney ingatlant szerzett ott, még inkább nőtt a tó népszerűsége a gazdagok és a hírességek körében.

George Clooney színész otthona a Comói-tónál
George Clooney színész otthona a Comói-tónál (Fotó: Anna-Karin Nilsson/AFP)

Marbella

Természetesen ez a lista nem lenne teljes a spanyolországi Marbella említése nélkül. Ez a város – különösen a Puerto Banus környéki kikötőknél – szintén régóta közkedvelt a gazdagok és hírességek között. 

Marbella hemzseg a pazar tengerparti kluboktól, éttermektől és kúriáktól, és már Rod Stewart és Antonio Banderas is megfordult itt.

Esteledik a Marbella óvárosában, a Plaza de los Naranjos környékén
Marbella óvárosa, a Plaza de los Naranjos (Fotó: Mattes René/ AFP)

Marbella óvárosában és a Plaza de los Naranjos (Narancs-tér) környékén is érdemes sétálni, sokan ezt tartják a település legszebb részének.

Mykonos

Mykonos egy kék-fehér paradicsom a Kükládok szívében, és egyike azon sok gyönyörű görögországi szigetnek, ahol rengeteg hírességgel lehet összefutni. Köztük azzal a Tom Hanksszel, aki miatt mind rajongunk a görög lagzikért.

Naplemente Mykonos szigetén
Naplemente Mykonos szigetén (Fotó: Nicolas Economou/AFP)

Ha a hírességmustra mellet szeretnéd megtapasztalni az igazi Mykonos életérzésért is, mindenképp menj a Matogianni utcába, valódi különlegességekért pedig látogasd meg a helyi óvárost és kirándulj el az Armenistis világítótoronyhoz is. De a sziget Velencéjének becézett, Alefkandrát sem szabad kihagyni a látnivalók listájáról.