Idegenvezetők kedvenc úti céljai - 5 ajánló, csodás látnivalók

Cserdi Dóra
Bejárják a világ legszebb tájait, és segítenek abban, hogy megértsük, lássuk és igazán megszeressük az idegen országokat. Február 21-e, az idegenvezetők világnapja alkalmából öt turisztikai szakemberrel beszélgettünk a kedvenc helyeikről.

Mindenkinek van négy-öt álomhelye, amit legalább egyszer mindenképp szeretne látni. Aztán, ha ezeket már sikerült kihúzni a bakancslistáról, jöhet a keresgélés. Olaszország, Görögország, Tunézia és más országok rejtett kincseinek szépségét sokkal szórakoztatóbb a helyszínen átélni, mint az interneten keresgélni róluk egy-egy utazás előtt.

Hogy megkönnyítsük a böngészést, az idegenvezetők világnapja alkalmából felkerestünk öt turisztikai szakembert, akik a kedvenc úti céljaikról meséltek.

A hely, ahol mindig örülnek a turistáknak

Pápai Ferenc évek óta idegenvezető a görögországi Krétán, mostanra pedig igazi rajongótábora is lett a turisták közt. „Olyan régóta foglalkozom ezzel, hogy hirtelen meg sem tudom mondani, mikor kezdtem”. Mint az IBUSZ Utazási Iroda idegenvezetője hozzáteszi, Görögország áll a legközelebb a szívéhez.

„Amikor átléped a görög határt, szinte érezni a szabadság illatát a levegőben”

– vélekedik. A különleges görög légkört a helyiek kedvessége váltja ki az idegenvezető szerint. „A világon sehol máshol nem fognak úgy fogadni, és úgy bánni veled, mint itt. A szívből jövő szeretet és adni akarás az ország része, hiszen a görögök büszkék a kultúrájukra, és szeretnék, hogy ezt az utazók is megszeressék. A filoxénia(idegen barátság), azaz az idegenszeretet, a helyiek identitásának szerves része, így tárt karokkal és igazi örömmel várják az országba érkező turistákat.”

Pápai Ferenc, az IBUSZ idegenvezetője Görögországban - Idegenveztők világnapja
Pápai Ferenc, az IBUSZ idegenvezetője Görögországban.

Arról is kérdeztük az idegenvezetőt, hogy mik a kedvenc helyei Görögországban. „Erre szinte lehetetlen jól válaszolni. Van egy görög mondás, miszerint nincs még egy olyan csodás hely, mint a Chalkidiki-félsziget. Ugyan ebben is van igazság, de nem hiába Kréta a görögök és turisták egyik legkedveltebb célpontja. A nagy szigetben, vagy ahogy a helyiek nevezik Megalonisosban, megvan Görögország esszenciája. Ide kell elutaznunk, ha látni akarjuk Európa legszebb tengerpartjait. A sziget hatalmas hegycsúcsai tekintélyt parancsolnak, a velencei hangulatot idéző romantikus városok pedig sétákra és felfedezésre csábítanak. Az ételek fantasztikusak, és a szigetvilágban talán nincs még egy olyan gazdag történelem, mint Krétáé”.

„A szerencsén is múlhatott, hogy ez lett a hivatásom. Ahogy visszaemlékszem, valahogy újra és újra Görögországhoz és a helyi kultúrához keveredtem. A gyerekkori nyaralások emléke nagyon erősen élt bennem, és mintha már kissrácként is várt volna a tenger, rendszeresen barkácsoltam hajókat, imádtam velük játszani. Majd egyszer, még teljesen kezdőként, jókor voltam jó helyen” – mondja.

Először nem akart menni, most pedig nem tudna máshol élni

„Gyerekkoromban még nem igazán lehetett jönni-menni, holott az volt az álmom, hogy utazzak. Majd jött a rendszerváltás, kinyílt a világ, én pedig elindultam”– mondja a Kartago Tours idegenvezetője. Mucska Petra régi motoros a szakmában, és amellett, hogy már több országban élt, Európát is számtalanszor körbebuszozta.

Mucska Petra a Kartago Tours tunéziai idegenvezetője
Mucska Petra a Kartago Tours tunéziai idegenvezetője (Fotó: Mucska Petra)

„Mikor lehetőségem lett ezzel foglalkozni, a körutak és utazások inkább nyári programok voltak. Télen tanítanom kellett. Kis idő után viszont olyan helyre vágytam, ami stabilitást nyújt, illetve ahol egész évben szezon van. Így végül Tunéziába sodort az élet”– meséli.

„Az első időszakot nem szerettem, európai országból egy más kultúrájú területre költözni hatalmas változás. A kultúrsokk után viszont teljesen beleszerettem a helybe” – mondja, és mint hozzáteszi, ma már nem tudná elképzelni, hogy máshol éljen.

„Tunéziát szinte lehetetlen megunni, az ország valahogy mindig képes újdonságokkal előrukkolni.”

„Rajongok a történelemért, és elsőre talán nem is gondolnánk, hogy mennyi kincs rejlik itt. Tuniszban található a Bardo Nemzeti Múzeum  gyönyörű mozaik gyűjteménye, a főváros külvárosának csodái közé tartozik a festői kék-fehér városka, Sidi bou Said, Karthágóban pedig ott az Antoninusz Piusz fürdő” – ecseteli.

Mucska Petra Szúszát(Sousse) tartja az ország egyik igazi gyöngyszemének. „Ez a hely a szívem csücske. A várostól öt kilométerre egy, a francia Riviérához hasonló parton lehet pihenni. A tenger tiszta, ráadásul nagyon lassan mélyül, így a szülők bátrabban engedhetik vízbe a gyerekeket. Sivatagunk is van, az oázisok elképesztőek, és még folytathatnám a sort. Olyan országról beszélünk, ahol szinte minden megtalálható, amit csak egy utazó látni akarhat”– meséli.

Az idegenvezető szerint a szeptember-novemberi intervallum a legpihenősebb időszak az országban. „Tunézia mindig szép, bármelyik hónapban érdemes megnézni. Ugyanakkor, ha valaki kikapcsolódásra vágyik, ősszel jöjjön el hozzánk. Ilyenkor már nagyon kevés a turista, és még novemberben is lehet fürdeni a tengerben” – meséli. Mucska hozzáteszi, hogy

 Tunéziában a nőknek sem kell tartaniuk az idegen kultúrától.

„Egy olyan területről beszélünk, ami nagyon sokáig francia gyarmat volt. Ez jelenleg is érződik, a helyiek igazán fantasztikusak. Nyíltak, szabadon fogják fel az iszlámot, a nők bátran járhatnak rövidnadrágban és miniszoknyában. Egyáltalán nem kell félni Tunéziától. Ráadásul mi is ott vagyunk az utasainkkal, a helyi magyar nagykövetség pedig különösen segítőkész”– mondja.

A könyvektől Olaszország legszebb pontjáig

„Sokszor megkérdezik tőlem, hogy mi a kedvenc helyem. Rengetegszer járom a világot, és az igazság az, hogy mindenhol meg lehet találni azt, ami megfog” – kezdi Borzonné Vigh Julianna, aki leginkább az IBUSZ Utazási Irodával dolgozik.

„Ha most azt kérdezné tőlem valaki, hogy hova utazzon Európán belül, nagyon gyorsan elkergetném Olaszország egyik déli csücskébe. Nápoly és környéke is gyönyörű helyek, de ha valaki kevésbé felfedezett területeket keres, utazzon el Pugliába vagy a calabriai régióba. Itt nem csupán a táj csodás tavasszal, hanem az időjárás is. A csizma sarkáról és orráról beszélünk, így innen egyszerűen eljuthatunk Szicíliába, esetleg Szardíniára. Szardínián találhatók egyébként a világ legszebb strandjai. A helyi konyha és az itt élők kedvessége pedig bárkit könnyen elvarázsol” – mondja.

Az idegenvezető hozzáteszi, hogy a helyiek egy a busójáráshoz hasonló karnevált is ünnepelnek februárban.

„Épp tart az ünnep, ilyenkor maszkokban és nagy szőrös hacukákban vonulnak fel a helyiek.”

Borzonné Vigh Julianna egyébként egyéni vállalkozóként tevékenykedik, és mint mondja, a kezdet ilyenkor nehéz, de megtalálta a maga útját. „Világéletemben egy igazi könyvmoly voltam. Ahogy az oldalakon egyre gyakrabban jöttek velem szembe a különleges tájak, érdekes kultúrák és emberek, tudtam, hogy szeretnék minél több helyre ellátogatni. Szerencsém volt, jól ráéreztem, melyik pálya illik hozzám. Szerintem ez a világ egyik legjobb munkája” – mondja.

Egy nap alatt megmutatja az összes évszakot

Böszörményi Vivien szinte minden négyzetcentijét ismeri a Kanári-szigetek névadó tagjának. A Viasale Travel idegenvezetője 2016 óta dolgozik idegenvezetőként Gran Canarián. „Először talán 2010-ben nyaraltam a helyen, 2012-ben pedig három hónapra utaztam ki, és itt maradtam. A hosszabb tartózkodás lett a végzetem, végleg beleszerettem a hely atmoszférájába és kultúrájába. Jártam már a világ számos pontján, hiszen tizenkilenc éves koromtól kezdve dolgozom a turizmusban, de Gran Canárián azt éreztem, hogy igen, itt le tudnám élni az életem”.

Böszörményi Vivien a költözése után nem tudott azonnal elhelyezkedni a turizmusban. „Akkor még nem beszéltem elég jól a spanyol nyelvet, de nagyon hiányzott az idegenforgalom. Miután megszületett a kisfiam, kaptam egy lehetőséget a ViaSale-től, és visszatérhettem az eredeti szakmámhoz” – meséli.

Böszörményi Vivien, a Viasale Travel idegenvezetője
Böszörményi Vivien, a Viasale Travel idegenvezetője (Fotó: Viasale Travel)

„Azt a változatosságot, amit Gran Canarián produkál a természet, legalább egyszer mindenkinek látnia kellene. Ezen a szigeten egy nap alatt meg tudom mutatni az összes évszakot az utasaimnak. Az itteni hőmérséklet télen is elérheti a 26-28 fokot. Ha most érkezne valaki a szigetre, azonnal egy festői halászfaluba, Puerto de Mogánba vinném, ezután pedig a sziget közepén lévő hegyekhez utaznánk, ahol valószínűleg még havat is láthatnánk” – folytatja.

Böszörményi Vivien szerint a sziget kultúrája legalább annyira megkapó, mint a tájak szépsége. „Amit mindenképp megmutatnék még, az a Gran Canariára északi részén lévő főváros, Las Palmas. Ez a hely sosem unalmas. Mindig történik valami, ráadásul számtalan történelmi-kulturális élményben lehet itt részünk. A szigeteken egyébként jellemzően nem spanyolok, hanem kanáriók élnek. A mentalitásuk pedig különbözik a spanyolokétól. A sziget atmoszférája igazán kedves, kicsit lelassult, laza és befogadó” – meséli.

„Szerintem Gran Canaria a január-februári időszakban az egyik legszebb, hiszen ilyenkor virágoznak a mandulafák a hegyekben.”

„A másik kedvenc időszakom április és május között van, ebben az intervallumban a teljes növényzet virágba borul” – mondja. Vivien, a legtöbb idegenvezetőhöz hasonlóan, gyakran megkapja a kérdést, nem tartja-e egysíkúnak mindig ugyanazokat a helyeket megnézni. „Egyáltalán nem monoton munka a miénk. Hogy is lehetne?! Gran Canaria a világ egyik legszebb helye, hogy unatkozhatnék itt?”

Mindig is visszavágyott az elbűvölő szigetre

„Sorsszerűen kerültem a portugáliai Madeira szigetére. Úgy látom, egymást választottuk a hellyel” – kezdi Laczi Éva, a Viasale Travel idegenvezetője. „A koronavírus-járvány alatt és után Magyarországon, illetve Ausztriában éltem, és egyszer csak megcsörrent a telefonom. Egy régi kolléga hívott, hogy nem szeretnék-e ismét Madeirán dolgozni, én pedig egy pillanatig sem gondolkodtam. Ma is úgy látom, hogy ez az én szigetem” – folytatja.

„Nagyon sok országban jártam már, számomra mégis ez az egyik legmegkapóbb hely. Ahogy már említettem, mielőtt a Viasale Travel felajánlotta volna nekem ezt a munkát, már dolgoztam a szigeten. Később elsodort az élet, a vágy viszont, hogy egyszer visszatérhessek, mindvégig megmaradt. Ezt egyébként nagyon gyakran tapasztalom az utasainknál is. Aki egyszer látja Madeirát, szeretne visszatérni” – mondja.

Laczi Éva, a Viasale Travel idegenvezetője Madeira szigetén
Laczi Éva, a Viasale Travel idegenvezetője Madeira szigetén (Fotó: Viasale Travel)

„Rengeteg helyet sorolhatnék, amit érdemes meglátogatni a szigeten. Az utazást mindenképpen megéri a fővárossal, Funchallal kezdeni, ahol a hangulat, az építészet és az emberek elbűvölőek. Erre érdemes egy fél-egy napos túrát szánni. És persze vannak olyan kötelező helyek is, mint Monte, vagy az, hogy onnan tobogánnal siklunk vissza a városba. Madeirán emellett a túrázás is kihagyhatatlan, a banánültetvény meglátogatása pedig valódi újdonságokat tartogat a magyar utazóknak. A vízeséseket szintén kár kihagyni, ahogyan a természetes medencéket is. Sokáig folytathatnám, mindig igyekszem a lehető legtöbb helyszínt az utasaink elé tárni” – meséli.

Az idegenvezető egyébként nem tartja egy kifejezetten strandolós helynek a szigetet, de persze, mint mondja, erre is van megoldás. „Ha valaki fürdőzésre vágyik, elmehet a természetes medencékhez, aztán van néhány igazán különleges homokos partunk is. Aki igazi arany homokot és a Karib-térséget megszégyenítő türkiz vizet szeretne látni, elkalauzolják Porto Santo szigetére”–  teszi hozzá.

Laczi Éva korábban leginkább a vendéglátásban és turizmusban dolgozott, idegenvezetőként hét éve próbálta ki magát először. Azóta pedig még inkább azt vallja, hogy

„az utazás, megismerni egy új kultúrát pont olyan, mint a szerelem.”