Belföld 2021. október 13.

Fotókon a gyulai Almásy-kastély megújult szárnya

Startlap Utazás Belföld 2021. október 13.
A kiskastély-szárny belső felújítására csaknem egymilliárd forintot költöttek, jelenleg ez Magyarország legnagyobb bálterme.

Mint a szerdai átadáson elhangzott, a bálterem és rendezvénytér exkluzív helyszínként a korszerű berendezés mellett békebeli, elegáns hangulattal várja vendégeit.

A csemegetárban megismerhetők és megvásárolhatók mindazok a tájjellegű ételek, gasztronómiai különlegességek, amelyek Gyula város és környéke ízvilágát tükrözik.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont felújított Stefánia-szárnya az átadás napján, 2021. október 13-án. Fotó:
MTI/Rosta Tibor

A látványkonyhában többek között kemence, forgatógrill, sparhelt segítségével lehet megismerkedni korabeli konyhatechnikai eljárásokkal. Megtapasztalható, milyen volt egy korabeli nemesi lakomára történő előkészület, a vacsoraasztal megterítése, és meg is kóstolható, milyen ételkülönlegességeket fogyasztottak a nemesek a 17-19. században.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont felújított Stefánia-szárnyának látványkonyhája az átadás napján, 2021. október 13-án. Uniós forrásból nettó 705, hazai támogatásból további 250 millió forintot költöttek a felújításra.
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont épülete egymáshoz L alakban csatlakozó, két szárnyból áll, a főépületből, valamint a kiskastély-szárnyból. A kétmilliárd forintból felújított főszárnyat 2016 márciusában adták át, család-, kastély- és életmódtörténeti interaktív kiállításnak ad otthont.

Stefánia-szárnynak nevezték el

A kiskastély-szárny – amelyet időközben Stefánia-szárnyak neveztek el gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefánia (1814-1878) emléke előtt tisztelegve – belső felújítását 2019 októberében kezdték meg. Uniós forrásból nettó 705, hazai támogatásból további 250 millió forintot költöttek rá.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont 2021. október 13-án.  Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Rosta Tibor

Az Almásy-kastély kiskastély-szárnya 1807-re készült el Czigler Antal tervei alapján, eredetileg uradalmi tisztiszárnyként üzemelt. A nemesi család a nagy gazdasági világválság idején elszegényedett, ekkor ide költöztek át a fő épületből, a cselédséget pedig egy új épületben szállásolták el.

 Jankovich Stefánia 1838-ban kötött házasságot gróf Wenckheim Józseffel. 1839-ben hangversenyt rendeztek a kastélyban a kórház megépítéséhez gyűjtést is rendezve, amelyen Erkel Ferenc is fellépett. 1849-ben gondoskodtak a Gyulára érkező honvédtisztekről. 1857-ben vendégül látták Ferenc József császárt és Erzsébet császárnét. 1870-ben ő alakította meg a rendszeresen jótékonykodó Gyulai Nőegyletet, amelynek első elnöke volt.

Keresés az oldalon