Gyorsvasutat építenek Párizs és Berlin között

Pitz Dániel
Már 2024-ben utazhatunk a két fővárost összekötő vasúttal, ahol fontos szerepet kap majd az éjszakai vonatközlekedés is. Ráadásul a fiatalok kedvezményesen vehetnék igénybe a repülőhöz képest sokkal környezetkímélőbb járatokat.

Ismét egyre népszerűbbek a vasúti utazások szerte Európában, ezért több ország nagyszabású vasúti fejlesztésekbe kezd. Franciaország és Németország elnöke vasárnap bejelentette, hogy az országuk fővárosai között egy gyors és környezetbarát utazást biztosító vasúti vonalat építenek ki – közölte a Bloomberg.

TVG gyorsvasutak Párizs egyik pályaudvarán
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Ha most vonatra ülünk, akkorPárizs és Berlin között legalább nyolc órát kell utaznunk. De a késések miatt érdemes ennél is hosszabb menetidővel számolni. Párizst és Frankfurtot egyébként már most is nagysebességű vasút köti össze, de a tervek szerint 2024-től már a két főváros között is jóval rövidebb menetidővel utazhatunk.

További motivációként a jövő nyári indulásig bevezetnének egy kedvezményes jegyárat a fiataloknak, amivel jóval olcsóbban utazhatnak a két ország között.

Franciaország nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre

Franciaország egyébként annyira elkötelezett a zöld átállásban, hogy azt tervezik, betiltják azokat a belföldi repülőjáratokat, ahol alternatívaként van olyan vasúti összeköttetés, aminek menetideje rövidebb két és fél óránál. Mindemellett jelentős összeget fordítanak az évekig elhanyagolt belföldi tömegközlekedés fejlesztésére is.

A környezettudatos utazók egyre nagyobb száma miatt az is tervben van, hogyhasonló gyorsvasutat építsenek ki Párizs és Barcelona között is.