Világ 2021. április 14.

Görögország a jövő héttől megszünteti a karanténszabályt a beoltottak számára

Fatima Világ 2021. április 14.
Görögország azt tervezi, hogy a jövő héttől megszünteti a karanténkorlátozásokat az Európai Unióból és öt másik országból érkező utazók számára, akiket beoltottak vagy akik negatív eredményt kaptak a COVID-19 teszten.

A múlt hónapban az ország feloldotta az egyhetes karanténszabályt azokra az izraeli utazókra tekintettel, akiket beoltottak és a tesztjük negatív volt – ezt az intézkedést tervezik kiterjeszteni lassan, fokozatosan. Május közepétől teljes egészében újraindulna a turizmus szektor, ám addig is lépésről lépésre enyhítenének. “A jövő hét elején fokozatosan feloldjuk a korlátozásokat a május 14-i nyitás előtt” – mondta névtelenül a Reutersnek egy magas rangú tisztviselő a turisztikai minisztériumtól. Hozzátette: az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Szerbia, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek állampolgárai Görögországba utazhatnak Athén, Thesszaloniki, Iráklion, Hanía, Rodosz, Kosz, Míkonosz, Szantorini, Marokkó és Korfu repülőteren és két határátkelőhelyen keresztül.

Ezekből az országokból érkező utasok nem kerülnek karanténba, ha megkapták a COVID-19 vakcina mindkét adagját vagy 72 órával az érkezésük előtt negatív eredményű PCR-tesztet mutatnak be.

A jelenlegi szabályok szerint minden Görögországba érkező külföldinek kötelező a teszt, és hét napig karanténba kell kerülnie. A Nagy-Britanniából és az Egyesült Arab Emírségekből érkező utasoknak érkezésükkor egy második kötelező tesztre is szükség van.

A görög tengerpart, ahogyan szinte minden magyar gondol rá: vakítóan fehér házak, csodálatosan kék vízfelület (Fotó: Getty Images).

Görögország aránylag jól teljesített a pandémia első hullámának visszaszorításában, de a COVID-19 fertőzések újbóli fellendülése miatt az ország novembertől korlátozások bevezetésére, szigorításra kényszerült – eddig egyébként összesen 301 103 fertőzöttről és 9 054 halálesetről számoltak be.

Keresés az oldalon