Belföld 2021. május 31.

Fesztivál-körkép: ezekre a bulikra számíthatunk 2021-ben Magyarországon

Fatima Belföld 2021. május 31.
Tavaly a járványhelyzetre való tekintettel elmaradtak a fesztiválok - de mi lesz idén? Összeszedtük, melyik fesztiválokról kell lemondanunk, és melyikeket tartják meg 2021-ben.

Sokáig úgy tűnt, hogy fesztiválok nélkül nincs nyári szezon – aztán jött a koronavírus. Mindenki abban reménykedett, hogy 2021 nyarán majd bepótolhatjuk az elmaradt bulikat – nos, ez részben igaz. Összegyűjtöttük, melyik fesztiválokat mikor tartják meg idén, és mit lehet eddig tudni a programokról.

Elmaradnak a legnagyobbak

Nem múlt el úgy hét, hogy ne röppenjenek fel hírek a fesztiválokról, az igazi felhajtás azonban március közepén kezdődött, amikor bejelentették: nem lesz VOLT Fesztivál, se Balaton Sound idén. “A globális vírushelyzet okán továbbra is kiszámíthatatlan terepen mozog a fesztiválipar. Mi, szervezők, hisszük, hogy közös felelősségünk együttműködően, mindenki biztonságára törekedve átvészelni ezt a megterhelő időszakot, ezért hosszas egyeztetés után arra a döntésre jutottunk, hogy az idei nyarat még elengedve, 2022-ben fog újult erővel visszatérni a Telekom VOLT Fesztivál. megvásárolt belépők és fesztivál extrák (szállás, szolgáltatások, stb.) automatikusan érvényesek lesznek a következő évben! Amennyiben jegyed megtartása mellett döntesz, nincs semmilyen további teendőd, sőt, hűségedet ajándékkal köszönjük meg, amelyet fesztivál fiókodban találsz! Ha még nincs fiókod, itt létrehozhatod˝ – olvasható egy közleményben, ami a VOLT és a Balaton Sound oldalán is megjelent. Ekkor még sokan reménykedtek abban, hogy a Szigetet megtartják, nemrég azonban annak is eldőlt a sorsa.

Fotó: Luigi Rizzo/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Május elején szertefoszlott minden remény: a járvány miatt továbbra is sok a bizonytalanság, ezért a szervezők meghozták a döntést, idén is elmarad a Sziget. Ugyancsak a közösségi oldalon tájékoztatták az érdeklődőket, kiemelték: ˝Ha 2020-as Sziget jeggyel rendelkeztek és szeretnétek részesei lenni a 2022. évi fesztiválnak, semmit nem kell tennetek – 2020-ra szóló jegyetek automatikusan érvényes lesz 2022-re. Hűségeteket emellett Ajándék Kredittel is jutalmazzuk! A jegybirtokosokat érintő további részletekről pedig emailben küldtünk tájékoztatást.”

Sok izgalmas fesztivált várhatunk idén

A rossz hírek mellett azért jócskán jut jó is 2021-re: június 11. és 13. között megtartják a kapolcsi III. Bondoró Utcaszínház Fesztivált, programfüzet, részletek itt. Nem sokkal később, június 23. és 26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban az új Magyar Mozgókép Fesztiválon lehet részt venni, részletek itt.

Ebben az időszakban új nyári rendezvénysorozat is indul SzékesfehérváronLiget néven, a Fezen Fesztivál területén: amennyiben a vírushelyzet és a szabályozás is kedvezően alakul, a június 11-től szeptember 11-ig tartó rendezvénysorozaton minden hétvégén lesznek élőzenés koncertek. A fellépők közt a legnagyobb hazai zenészek sorakoztak fel: többek közt Ákos, Majka, a Bagossy Brothers, a Margaret Island, Rúzsa Magdi, a Never Say Never és a hazai rockzene legnagyobbjai. A júniusi előzetes szerint színpadra áll többek között a P. Mobil, Horváth Tamás, a Blahalouisiana és a Follow the Flow is. Jegyvásárlás helyett előregisztrációra lesz lehetőség.

Július 8. és 10. között a megszokottnál kisebb helyszínen várják az érdeklődőket a biztonság érdekében, de megtartják a Bánkitó Fesztivált! Nagyon alacsony darabszámban értékesítenek jegyeket a fesztiválra, bérleteket például csak a hírlevélre feliratkozók tudnak majd venni.

A Bánkitó Fesztivált a debreceni Campus Fesztivál követi július 21-25. között a Nagyerdei Stadionban és környékén. Augusztus 8. és 14. között rendeznék meg a Kolorádót, ami  egy szép, zöld és szabad fesztivál Budapest és a természet határán, a budai dombok óvó vonulatai között. Egy olyan erdő közepén, ahol kicsit minden más: valahogy jobban működik a világ. Már meg lehet venni a jegyeket, ám aggodalomra semmi ok: amennyiben 2021-ben nem tudják megtartani a fesztivált, a megvásárolt belépő automatikusan érvényes a 2022-es fesztiválra vagy igény esetén egyéb opciók közül is választhatsz, amelyek között ott lesz a teljes a visszatérítés lehetősége is. Ezt augusztus (24)-25-26-27-28-án Fishing on Orfű követi – a fesztivál szervezői egyébként egy kisebb rendezvényt is szeretnének tartani a Fishing eredeti dátumán: “Arra kérünk benneteket, hogy ceruzával írjátok be a MiniFishinget a június 17-18-19-i csütörtök-péntek-szombatra a naptáraitokba! Mi minden erőnkkel azon leszünk, hogy amennyiben az akkori szabályozások lehetővé teszik, akkor egy szuper, még családiasabb kisrendezvénnyel kedveskedjünk nektek! Ezzel kapcsolatban amint lehetőségünk lesz, minden információt megosztunk veletek” – osztották meg egy bejegyzésben. Épp a napokban dőlt el, hogy a SZIN, azaz a Szegedi Ifjúsági Napok zárja a fesztiválnyarat idén, ráadásul a szervezők egy nappal meghosszabbították az eseményt: a SZIN tehát idén öt napos, augusztus 25-29 között.

Több még megerősítésre vár

Persze a fent említetteken kívül még sok más fesztiválra lehet számítani, a Holi Peace Budapesttől kezdve az Alterábán át, a tárnoki Katlan Fesztiváltól a mezőtúri East Festig, és még a Paloznaki Jazzpiknik is meg lesz tartva. A Hello Ugar, a Prog Camp 2021 még megerősítésre vár, és több új rendezvény is csatlakozott a ligába – például a dunaújvárosi Metal Factory 2021. Részletes listát az idei fesztiválokról itt találsz.

Keresés az oldalon