Fesztivál-körkép: Ezeket a bulikat tartják meg 2022-ben

Fatima
Az utóbbi két évben elmaradtak a kedvenc hazai fesztiváljaink, idén azonban ismét megtapasztalhatjuk a fesztivál-életérzést. Összegyűjtöttük, melyik eseményeken bulizhatunk 2022-ben.

A járványhelyzet miatt az utóbbi időkben le kellett mondanunk a fesztiválozásról: 2020-ban elmaradtak a nagy események, és noha optimistán vágtunk neki 2021-nek, a végén a nagyobb rendezvényeket mégiscsak le kellett mondani. 2022 azonban már több jóval kecsegtet: a Sziget és a VOLT be is jelentette a fellépők listáját – míg az előbbi augusztus 10-15., az utóbbi június 21. és 25. között lesz megtartva. Milyen fesztiválokra lehet számítani még? Ezeket gyűjtöttük össze.

Januártól májusig: retró, jazz, régizene

Egy jó kis fesztivállal nem kell nyárig várni, már az év első pár hónapjában is lesznek kisebb-nagyobb események. Elsőként a Made in PécsFesztivált rendezik meg  január 8 – 9-én: egyszerre 7 helyszínen, reggel 10-től éjszakáig, 150 pécsi banda csap a húrok közé és jönnek vendégzenekarok Újvidékről és Debrecenből is. Bővebb információ és a fellépők listája a Facebook-eseményben, annyit azonban mindenképpen fontos kiemelni, hogy a védettséget igazolni kell, amennyiben ez nem történik meg, a szervező köteles megtagadni a belépést. Ezt az érvényes védettségi igazolvány + személyazonosságot igazoló okmány vagy az EESZT telefonos alkalmazás + személyazonosságot igazoló okmány felmutatásával lehet megtenni.

Egy kis kihagyás után a következő “fesztivál” március 2-án 19.30-tól a Régizene Fesztivál 2022 a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremében. Ez persze leginkább a komolyzene rajongóit köti le.

Április 16 és 17 között egy hatalmas retro bulit csapnak Miskolcon, ahol fellép a legendás 90-es évek egyik legnagyobb sztárja, Alice Deejay, aki igazi nem akármilyen show-val érkezik, eddig nem látott hang és látványvilággal. Színpadra áll továbbá a Kozmix, aDesperado, Dj Náksi, a Groovehouse, az Ámokfutók és Mr Rick. 

Májusban jócskán meg leszünk szórva eseményekkel, ugyanis 13-14 között Jazztavasz zenei fesztivál a Művészetek Palotájában, 14-én I Love RETRO Fesztivál Balatonfüreden a SunCity Parkban, és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad is számos előadással várja a kultúrakedvelő vendégeket Budapesten egészen szeptember közepéig. Persze a Jászsági Retro Fesztivál mellett sem mehetünk el említés nélkül, amit 2022. május 28-án tartanak a jászberényi a Szabadtéri Színpadon.

Júniustól augusztusig

A legtöbb rendezvény a jóidő beköszöntével nyitja meg a kapuit, így június elsejétől augusztus végéig vár a Városmajori Nyári Fesztivál, ami még az eddiginél is gazdagabb programkínálattal és természetesen meglepetésekkel készül 2022-ben. Június 3-4-5-én Szegeden a Deja Vu Fesztivál nyitja meg a fesztiválszezont a városban, és érkeznek a 90-es és 2000-es évek legnagyobb hazai és világsztárjai.

Ugyanebben a hónapban 10-12 között a kapolcsi Bondoró Utcaszínház Fesztivál is várja a látogatókat, ahol nyolc helyszínen több mint száz program közül lehet válogatni. Ezalatt 11-én Total Dance Festival lesz a debreceni Főnix Arénában ugyancsak a 90-es és 2000-es évek legnagyobb slágereivel. Ezt követi a már említett VOLT, majd június 23 és 26 között a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál.

Balaton Sound, EFOTT, FEZEN

A tervek szerint június 29. és július 2. között tartják a Balaton Soundot, a magyar tenger partján, Zamárdi szabadstrandján, párhuzamosan zajlik június 29. és július 3. között a Fishing on Orfű fesztivál, ez utóbbival azonos időpontban rendezik meg a nagykovácsi Kolorádó Fesztivált.

Balaton Sound 2022
Völgyi Attila / NurPhoto / NurPhoto via AFP

2022-ben remélhetőleg az ország legnagyobb hallgatói bulija, az EFOTT sem marad el, elvileg július 13. és 17. között tartják a Velencei-tó északi partján, Sukorón.

Kis pihenés után már vehetjük is az irányt Debrecen és a Campus Fesztivál felé, ahol július 20-tól 24-ig 18 programhelyszínen több mint háromszáz program várható. A zene mellett ezúttal is teret kap majd a színház, az irodalom, az utcaművészetek és a szokásokhoz híven gyerekprogramokból sem lesz hiány.

Eddig négy nemzetközi produkció neve vált nyilvánossá, 2022 júliusában már biztos, hogy a holland sztárlemezlovas Tiësto, a különleges norvég popcsillag AURORA, az angol punkveterán The Toy Dolls és a holland funk-etnojazz csapat, a Jungle by Night is színpadra áll a Campuson.

 


Idén különleges évfordulót ünnepel a FEZEN: 2022-ben lesz 25 éves a fesztivál, úgyhogy hatalmas ünneplésre invitálnak 27. és 30. között Székesfehérvárra.

Augusztus első hét napjában a béke és a szeretet fesztiválja, az Ozora költözik a dádpusztai völgyben, ahol a goa trance, ambient, psy és chill zenék java mellett egy igazán egyedi miliő várja majd a látogatókat. Eközben 3-tól 7-ig partizhatunk a balatonfűzfői Surf Beach-en tartott Beach Fesztiválnak, ahol a nappal zajló kulturális és sportprogramokat a kora esti naplementében kezdődő koncertek vezetik át az éjszakába, hogy a csillagos ég alatt bulizzunk hajnalig.

Emeli Sandé is jön a Paloznai Jazzpiknikre

2022. augusztus 4-6. között rendezik meg a 10. jubileumi Paloznaki Jazzpikniket. Emeli Sandé, a többszörös BRIT Awards-nyertes zeneszerző-énekesnő is fellép 2022-ben – dalait, mint a “Read all about it”, a “Beneath your beatiful” vagy a “Next to me” mindenki ismeri.

Augusztus 4-től 6-ig Körös-Toroki Napok, majd a Sziget; 12-14. között Torockón, a Székelykő lábánál a Double Rise fesztivál – ugyanebben az időpontban a Tőserdőnél, a Holt-Tisza partján a VI. TiszaFeszt Zenei és Kulturális Fesztivál lesz majd. A Tokaj Hegyalján, Rakamazon is 3 napon át, 2022. augusztus 11-14. alatt dübörögnek a zenék a Wild East Rock fesztiválon, az underground kedvelői pedig a 17 – 20 között megrendezésre kerülő Fekete Zaj Fesztiválon vehetnek részt Mátrafüreden. 2022-ben a STRAND Fesztivál lesz 4 napon keresztül (18 – 21.) Zamárdiban, 20-án, 21-én pedig Siófok lába alatt megindul a föld, amikor fiatalok ezrei özönlik majd el a Plázs fehér homokos partját a We Love Balatonon.

Fotó: Didier Messens/Redferns

A nyár zárásaként augusztus 24. és 27. között Szegedi Ifjúsági Napok, azaz SZIN, augusztus 25. és 28. között pedig Füleken, a várudvarban a VárLakFesztivál.

Igazi kuriózum a Sitkei Rockfesztivál, amely a maga megunhatatlan, baráti hangulatával és a hazai zenét éltető közösségével már 1986 óta töretlen népszerűségnek örvend. A rockfesztivál  a sitkei kápolna melletti domboldalnál zajlik majd, mely kellemes kikapcsolódást, piknikezési lehetőséget kínál a vendégeknek – idén augusztus 27-én tartják.

Erős lehet az idei év, és még szeptemberben is lehet elvétve találni egy-két eseményt: szeptember 9 – 11. között ellátogathatunk az V. Tokaji Utcazene Fesztiválra, 13 és 16 között a BME Egyetemi Napokra. Szeptember 23. és 25. között tartják a „Quartettissimo” Európai Vonósnégyes Fesztivált a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban, ezt október 6 és 9 között a gödöllői kastélyban egy csodás Hárfafesztivál követi, végül november 12-én berekeszti a 2022-es idényt Közép-Európa egyik legnagyobb egynapos indoor fesztiválja, a BÓNUSZ Electronic Music Festival Budapesten. 

Fel kell hívnunk a figyelmet, hogy a programok a járványhelyzet miatt változhatnak!

(via)