Teljesen kiszáradhat a Fertő-tó

Pitz Dániel
Kritikus szintre csökkent az osztrák-magyar határon fekvő Fertő-tó vízszintje, mivel megszűnt annak vízutánpótlása. Ha ez nem változik, a tó teljesen kiszáradhat.

Rendkívül alacsony a Fertő-tó vízszintje, a tavalyi évhez képest már most 21 centiméterrel alacsonyabb a vízállás. A mostani helyzet azért alakulhatott ki, mert az elmúlt három évben alig esett csapadék a környéken, így semmi nem pótolta a tó vizét írja az Euronews, miután videót is készítettek a helyszínen.

Ráadásul a klímaváltozásból eredő hőmérséklet növekedéssel olyan gyorsan párolog a tó vize, hogy az akár teljesen eltűnhet.

Jellemzően a szél és a meleg levegő őszre csökkenti le a tó vízszintjét, idén viszont már az első negyedében is rendkívül alacsony a vízállás. A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság honlapja szerint a tó vízszintje jelenleg 4 centiméter.

A hivatalos adatok szerint március 15-én mindössze 1 centiméter volt a Fertő-tó vízszintje.

A bajt tetézi, hogy a száraz talajjal rendkívüli mértékben megnő a villámcsapás okozta tüzek kockázata a nádasokban. A lap szerint az osztrák részen már 40 ezer köbméter iszapot kotortak ki, hogy a hajók tovább közlekedhessenek.