Ha a vendég nem igazolja magát, bukhatja a szállásdíját

Startlap Utazás
A jogszabály szerint, ha a vendég nem mutat fel fényképes igazolványt, akkor a szállásadónak meg kell tagadnia a vendég fogadását.

Félreértésen alapult az az interneten terjedő hír, miszerint egy új jogszabály értelmében ha egy szálláshelyen a vendég nem tudja, vagy nem akarja a fényképes igazolványát felmutatni, akkor számára a szállásadó köteles visszatéríteni a már befizetett szállásdíj előlegét vagy akár a teljes szállásdíjat – írja a spabook.net.

A lap utánajárt a kérdésnek, és kiderítette, hogy a fent felvázolt esetben a szállásadó NEM köteles visszatéríteni a már befizetett összeget.

Korábban megírtuk, hogy szeptember elsejétől minden szálláshely-szolgáltatónak rendelkeznie kell olyan szálláshelykezelő szoftverrel és okmányolvasóval, amely a VIZA rendszer számára történő, szálláshelyenkénti adattovábbításra képes.

A szálláshelyet igénybe vevő személyeket ez annyiban érinti, hogy mindegyikük, tehát akár csecsemők számára is kötelező a fényképes igazolvány bemutatása.

Lejárt személyazonosító igazolványt/jogosítványt/útlevelet nem fogadhat el a szállásadó. Kivétel, ha az adott okmány a veszélyhelyzetek valamelyike alatt járt le, ugyanis azok érvényességét 120 nappal a veszélyhelyzet utánra meghosszabbították a 27/2021-es kormányrendeletben.

Fotó: Getty Images

Érvényesek jelenleg és a szálláshelyek is el kell, hogy fogadják a 2020.03.11-07.03. között, illetve a 2020.11.04. óta lejárt személyazonosításra alkalmas okmányokat, azonban nem fogadhatják el a köztes időben, azaz 2020.07.04 – 2020.11.03. között lejárt igazolványokat – írja a spabook.net.