Világ 2019. december 29.

Egy apró német falu lesz hamarosan az Európai Unió közepe

Startlap Utazás Világ 2019. december 29.
Gadheim lakói már nagyon várják a Brexitet.

Bár Berlint – sok más EU-országgal egyetemben – egyáltalán nem tölti el örömmel Nagy-Britannia uniós tagságának közeledő megszűnése, egy délbajor német falu mégis hónapok óta lázasan készülő a Brexitre.

Gadheim (Fotó: Karl-Josef Hildenbrand/dpa)

A nagyjából 1200 lakosú Gadheim 2020. január 31-én, a britek unióból történő kilépésének várható időpontjában egy csapásra az EU földrajzi értelemben vett középpontjává válik.  

Az Európai Unió mérete az új tagországok csatlakozása révén az elmúlt évtizedekben többször is változott, ennek megfelelően az unió földrajzi középpontját is több esetben újra meg kellett határozni, ami 1987 óta a párizsi Institut Géographique National (IGN) feladata.

 

Legutóbb 2014-ben került sor módosításra, amikor franciaországi megyévé vált az Indiai-óceán Dél-Afrika és Madagaszkár között fekvő, Mayotte nevű szigetcsoportja. Azóta az EU földrajzi középpontja a Bajorország észak-nyugati részén fekvő Westerngrund nevű település melletti úton található, 40 km-re keletre Frankfurttól.

Még nem lobog a zászló (Fotó: Karl-Josef Hildenbrand/dpa)

Jövőre tehát – három és fél évvel a Brexit-népszavazás után ez a kitüntetett pont Gadheimbe kerül át. A helyiek mindettől a turizmus fellendülését várják és aktívan készülnek az ünneplésre. A településre érkezőket mindenesetre már most egy “Az Európai Unió jövőbeli központja” felirat fogadja, de készülőben a hivatalos terecske is a zászlórudakkal, egy paddal és egy asztallal.

(Via)

Keresés az oldalon