Karácsonyi kaland: vonattal a legjobb európai adventi vásárokba

Fatima
Már nincs sok hátra karácsonyig, de még beiktathatunk egy egynapos karácsonyi vásározást Európa nagyvárosaiban. Az alábbiakban vonattal is könnyen elérhető, népszerű adventi vásárokat ajánlunk.

Azért is jó vonattal utazni, mert nem kell bosszankodni a parkolás miatt, és a vásár elmaradhatatlan finomságáról, a forralt borról sem kell lemondanunk. Olyan híres európai karácsonyi vásárokat gyűjtöttünk, amik könnyen elérhetők vonattal, és tökéletes desztinációk egy karácsony előtti egy- vagy kétnapos kiránduláshoz. Mielőtt belevágnánk, arra azért felhívjuk a figyelmet, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat honlapján az egyes országokban érvényes aktuális beutazási szabályokról.

Ausztria

A bécsi adventi vásárt sokan várták, és nagyon megörültek, amikor kiderült: idén sem marad el. Aztán a járványhelyzet fokozódása miatt egy időre felfüggeszthették, a zárlat feloldásával viszont ismét kinyithatnak a bódék. Újra vásározók lepték el a Városháza előtti teret, és karácsonyi hangulatba borult az egész város. Azt mindenképpen tudni kell, hogy a vásárba csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, amit ellenőriznek. Ha megjött a kedved, akkor a MÁV segít eljutni: Bécsbe 5:40-től óránként indulnak vonatok a Keleti pályaudvarról, és visszafelé is óránként jár vonat 21.40-ig.

Fotó: Frank Fell / Robert Harding Premium / robertharding via AFP

Aki a bécsinél nyugodtabb karácsonyi vásárt keres, annak a december 24-ig látogatható Graz karácsonyi forgataga ideális lehet. Stájerország fővárosában, a Schlossberg lábánál lévő óvárosban 14 kisebb-nagyobb karácsonyi vásárt is találunk. Grazba mindennap közlekedik közvetlen vonat Győrön és Szombathelyen át Budapestről esti érkezéssel és reggeli visszaindulással. Újdonságként december 12-től Budapestről reggel, Grazból pedig délután egy újabb közvetlen vonat is forgalomba állt. Ha délelőtt szeretnénk Grazba érni, akkor bécsi átszállással egész nap, akár óránként is tudunk utazni. A grazi vásárok esetén különösen járjunk utána a feltételeknek: van, ahova regisztrálni kell, érvényben van a 2G szabály (oltás vagy betegségen átesettség), és az FFP2-es maszk is elvárás.

Ugyancsak december 24-ig tart nyitva a Bécstől vonattal alig több mint egy órára lévő Duna-parti Linz a főtéren és a Volksgartenben lévő karácsonyi vásár. Utóbbit a vonattal érkezők pár perces sétával elérhetik, hisz a Népkertben levő vásár a főpályaudvar tőszomszédságában található. Érdemes megnézni a programot, nehogy lemaradjunk a kézműves bemutatókról. Budapest és Linz között egész nap legalább kétóránként járnak a közvetlen railjetek, amelyek Ausztriában 230 km/h-s sebességgel is közlekednek – de ha ezekre elfogynának a kedvező árú jegyek, akkor a Bécsig járó EuroCity-kről is azonnal átszállhatunk egy linzi vonatra.

Salzburg – Európa egyik legrégebbi – karácsonyi vásárát a dóm monumentális épülete mellett, a várhegy lábánál találjuk. Az ünnepi fényárban úszó hatalmas katedrálist, a körülötte megbúvó kis pavilonokat és a hegyen magasodó várat látva olyan érzésünk lehet, mintha egy mesevilágba csöppentünk volna. Szerencsére idén sem kell kihagynunk, ugyanis egészen decemberben látogatható, csak január elsején zár. Budapest és Salzburg között egész nap legalább kétóránként járnak a közvetlen railjetek, amelyek Ausztriában 230 km/h-s sebességgel is közlekednek – de ha ezekre elfogynának a kedvező árú jegyek, a Bécsig járó EuroCity-kről is azonnal átszállhatunk egy salzburgi vonatra.

Németország egyik legrégebbi karácsonyi vásárának története 1434-ig nyúlik vissza. Idén azonban a járványhelyzetre való tekintettel nem nyitott meg a drezdai – és vele együtt a legtöbb híres forgatag sem. 

Horvátország

Zágrábba már csak azért is érdemes vonattal érkezni, mert a karácsonyi vásár a vasútállomással átellenben található, amely a városközpont felé haladva, a tér mögötti két nagyméretű parkot is megtölti ünnepi hangulattal. A vásár egészen január 7-így látogatható, a horvát fővárosba és onnan vissza mindennap délután indul közvetlen vonat (esti érkezéssel) Székesfehérvár és a Balaton déli partjának érintésével.

Lengyelország

Krakkó óvárosának szívében, a város főterén rendezik meg évről évre a díszes karácsonyi vásárt. Ha ellátogatunk ide, felejthetetlen élményben lesz részünk a kéttornyú székesegyházzal, a várostoronnyal és a Posztócsarnokkal ékesített téren. A tervek szerint egészen január második napjáig várja a vásározni vágyókat. Budapestről Krakkóba naponta indul közvetlen nappali és éjszakai vonat is. Aki szeretne kipihenten érkezni és inkább végigaludná az utat, annak a hálókocsi a jó választás.

Karácsonyi vásár Krakkó főterén / Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)

Lengyelország fővárosának, Varsónak a történelmi központjában, a város egyik legszebb terén található a karácsonyi vásár. A vásár hátteréül szolgáló királyi palota épületének vöröses homlokzatán ünnepi fényjátékot láthatunk, az épület előtt pedig a nagyméretű, szépen feldíszített karácsonyfát is megcsodálhatjuk. Ha az ég is úgy akarja, január első napjaiban is ellátogathatunk, ugyanis hetedikén nyitva tart a vásár a Plac Zamkowy-on. Budapestről Varsóba nappali és éjszakai utazást is kínál a MÁV, így akár egyetlen napos kirándulást is tehetünk. A napközben közlekedő Báthory EC-n étkezőkocsival, az éjjel közlekedő EuroNighton pedig hálókocsival várjuk a Lengyelországba utazókat.

Szlovákia

A ma7.sk információi szerint a hagyományos óvárosi karácsonyi vásár elmaradt idén Pozsonyban, viszont több helyen is tündökölnek a fenyőfák, és kárpótlásul a karácsonyi piacért téli hangulatot varázsoltak a Tyrš téren található homoskos strandon. December 23-áig tart majd nyitva – finom ételekkel és italokkal várja az odalátogatót – beleértve természetesen a karácsonyi piac klasszikusait is – a cigánypecsenyét, a loksát, forralt bort és a puncsot. Budapestről Pozsonyba és vissza kétóránként indulnak vonatok, amelyekben étkezőkocsi is közlekedik.

Noha a MÁV-val a prágai karácsonyi vásárba is ellátogathatunk volna, ám november végén 30 napos szükségállapotot hirdettek az országban, a korlátozások közt szerepel, hogy betiltották a karácsonyi vásárokat. Ebből is látszik, milyen fontos utazás előtt tájékozódni a Konzuli Szolgálat honlapján a beutazási követelményekről, a vonatok adott napi menetrendjéről meg persze a rendezvények nyitvatartásáról és a látogatásunk feltételeiről, amit nagyban befolyásol a vírushelyzet. További információk a MÁV oldalán.