Míg Bécsben karácsonyi vásároznak az oltottak, másutt tüntetnek a korlátozások ellen

Fatima
Ausztriában az oltottak élvezik a szabadságukat, megnyíltak a kulturális és szórakoztatóhelyek, az üzletek, eközben Csehországban és Ukrajnában tüntetnek a szigorú óvintézkedések ellen.

Ausztriában a koronavírus ellen beoltottak számára a tervnek megfelelően megszűnt az egészségügyi zárlat, a kulturális és szórakoztatóhelyek vasárnap, az üzletek pedig hétfőn nyithattak ki teljesen. A beoltatlanok számára azonban az egész országban marad az egészségügyi zárlat, vagyis csak néhány esetet kivéve hagyhatják el otthonukat. A tartományok egyébként saját szabályokat is hozhatnak: vannak olyanok, amelyekben az éttermek és a szállodák is kinyitnak, másokban ezt óvatosságból csak december egy későbbi napján teszik meg. De zárt térben mindenütt kötelező lesz a maszk használata, és az éttermeknek egységesen este 11 órakor be kell zárniuk – írja az MTI.

Látogatók az újonnan megnyílt Christkindlmarktnál Bécsben, a Városháza előtti téren 2021. november 12-én. A vásározni vágyóknak belépés előtt be kell mutatniuk az oltási igazolványukat. (Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / 

A lazítással összhangban megnyílt a bécsi karácsonyi vásár a november óta tartó részleges lezárás után, ám a fenti szabályok után nem meglepő, hogy ez is csak az védettségi igazolvánnyal rendelkezők kiváltsága – akik nem kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, otthon kell maradniuk. “A karácsonyi vásár egy nagyon kedves hagyomány, de látva, hány ágy foglalt az intenzív osztályokon, azt is megértetettem volna, ha idén elmarad. De nem így történt, így itt vagyunk” – mondta egy német turista az Euronews-nak.

Tüntetnek a csehek és az ukránok

Csehországban november végén hirdettek szükségállapotot első körben 30 napra, a betegek növekvő száma ugyanis egyre nagyobb problémát okoz a kórházakban. Az emiatt bevezetett óvintézkedéseknek a csehek nem igazán örülnek: a fővárosban ezrek tüntettek a kötelező oltás és a korlátozások ellen mondván, azok indokolatlanok, jogtalanok és sértik a cseh alkotmányt, a polgári szabadságjogokat.

Ukrajnában sem fényes a helyzet: a kijevi kormány december elsejétől megköveteli a tanároktól, az orvosoktól és a kormányzati alkalmazottaktól, hogy teljesen be legyenek oltva, emellett is számos szigorítást bevezettek.

STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Eddig a sárga besorolásban lévő régiókban az üzlettulajdonosok választhattak: vagy csak oltott vendégeket fogadnak, vagy bárkit, ez utóbbi esetben viszont korlátozták, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak zárt tértben, ez azonban egy hete megváltozott, és már csak azokat a vendégeket szolgálhatják ki, akik felvették valamely oltásnak legalább egy adagját, vagy negatív teszttel rendelkeznek. A szigorítások kiverték a biztosítékot sokaknál, így utcára vonultak. 

Előzmény: