Újabb szigorítások Ukrajnában

Startlap Utazás
Ukrajnában december 6-ától már a jelenlegi legenyhébb kockázatot jelző, sárga besorolású régiókban sem látogathatják az éttermeket, kávézókat, kulturális intézményeket és edzőtermeket azok, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást.

Eddig a sárga besorolásban lévő régiókban az üzlettulajdonosok választhattak: vagy csak oltott vendégeket fogadnak, vagy bárkit, ez utóbbi esetben viszont korlátozták, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak zárt tértben.

December 6-ától viszont már csak azokat a vendégeket szolgálhatják ki, akik felvették valamely oltásnak legalább egy adagját, vagy negatív teszttel rendelkeznek.

Változik az egy dózis felvétele után kiadott, úgynevezett sárga Covid-igazolvány érvényességi ideje is, amely az eddigi 120 napról 30 napra csökken.

December 9-étől már nemcsak a pedagógusoknak, a központi és a helyi közigazgatásban dolgozónak lesz kötelező a védőoltás felvétele Ukrajnában, hanem a központi végrehajtó hatóságok irányításához kapcsolódó vállalkozások, intézmények, szervezetek, a szociális szféra és a stratégiai vállalatok – például a posta és a vasúttársaság – alkalmazottai számára is.

A kijevi Szent Szófia-székesegyház (Fotó:MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Még mindig nagyon sok beteg szorul az országban kórházi ellátásra és oxigéntámogatásra, továbbá a többi járványmutató, beleértve a halálozási arányt is meglehetősen magas.

A szakértő figyelmeztetett arra is, hogy fennáll a veszélye a járvány újabb fellángolásának részben a koronavírus Dél-Afrikából származó, omikron nevű variánsának megjelenésével Európában, illetve a szezonális influenzajárvány miatt is telítődhetnek a kórházak.

Ukrajnában keddre az eddig azonosított fertőzöttek száma 10 554-gyel 3 438 381-re, az elhunytaké 561-gyel 85 975-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 15 ezerrel 406 374-re csökkent. Az elmúlt napon 1749 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 11 122 635-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 2 269 021-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 226 059 embert oltottak be az országban.