Belföld 2021. június 03.

A magyar védettségi igazolvány digitális verziójában benne lesz a vakcina típusa is

Fatima Belföld 2021. június 03.
A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte: a magyar védettségi igazolvány digitális verziója alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására.

Valószínűleg a június 3.-ai az utolsó online formában tartott kormányinfó, a következőn pedig már élőben kérdezhetnek az újságírók, amire november 4-e óta nem volt lehetőségük. Ezen Gulyás Gergely kijelentette: a járvány harmadik hullámát véglegesen sikerült letörni. Ugyancsak bizakodásra ad okot, hogy a magyar társadalomban 60% felett van a védettség aránya – ebből 54 % az oltásnak köszönhetően védett, 6-16% is lehet, aki már átesett a betegségen – tehát a társadalmi immunitás közelében vagyunk a miniszter szerint. 

Illusztráció: Getty Images

Az uniós védettségi igazolványokról is tárgyalt a kormány szerdán: noha még nem ismerik a végrehajtási szabályok egy részét, Gulyás annyit közölt, hogy digitális és papíralapú igazolás lesz, a digitális június 15-re rendelkezésre áll.

A magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát, és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak.

A digitális változat pedig alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására.

Megjegyezte, az uniós szabályozás július 1-jén lép hatályba.

Keresés az oldalon