Belföld 2021. május 22.

Hivatalos: A védettségi igazolványt kiváltja az applikáció

Startlap Utazás Belföld 2021. május 22.
Bármely hazai szállodában, étteremben, vendéglátóhelyen kötelesek ebben a formában is elfogadni.

A Magyar Közlönyben már lehozták, így a szombattól hatályos rendelet alapján a „védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha az érintett a koronavírus elleni védettségét a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti védőoltást igazoló applikációval igazolja”.

A védettség igazolásakor az érintett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatására külön is felhívható. Az applikációt ellenőrző (szerv vagy személy) jogosult az érintett
hatósági igazolványán és az applikációban feltüntetett adatait megismerni, de azokat nem rögzítheti.

Mint ahogyan azt a Magyar Turisztikai Ügynökség is hangsúlyozta, a mobilos alkalmazás hivatalossá tételével mostantól azoknak sem kell lemondaniuk az utazásról, aki még nem vehették át a védettségi igazolványukat, hiszen a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők és attrakciók is elfogadják a védőoltást igazoló applikációt.

Az applikáció a kártyával egyenértékű igazolást biztosít az oltás meglétéről, azt azonban nem igazolja, hogy tulajdonosa átesett a víruson. Erre továbbra is csak a védettségi igazolvány használható.

Az EESZT applikáció letölthető Androidos és iOS-es mobiltelefonokra, a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

Keresés az oldalon