Világ 2021. április 14.

Elmondták, mi a helyzet a digitális zöld igazolással és a tesztek árának EU-s szabályozásával

Fatima Világ 2021. április 14.
Eredeti tervek szerint június elejétől lehetne használni a digitális zöld igazolást, néhány hetet azonban késik a bevezetése. Friss információk szerint a tesztüzem indul el június elején, a tényleges, teljes körű alkalmazás csak június 21. után várható.

Didier Reynders biztos számolt be az Európai Parlamentben a legújabb fejleményekről, a bevezetésig azonban sok kérdésre kell választ adni. Ott van például a hátrányos megkülönböztetés problémája: Tineke Strik, holland zöldpárti politikus amiatt aggódott, hogy a tagállamok vajon egyenlően kezelik-e majd a saját és a többi uniós tagállam polgárait.

A kép csak illusztráció: Getty Images

“Amikor majd a tagállamok ezt a tanúsítványt a saját területükön is használják, például az éttermek látogatásához vagy más szolgáltatásokhoz, akkor sem tehetnek különbséget az uniós állampolgárok és a saját állampolgáraik között. A tanúsítvány használata során az EU-s polgároknak ne legyen szükségük arra, hogy amikor átlépnek egy határt, újabb dokumentumot kell mutassanak a szolgáltatások igénybevétele érdekében” – mondta a bizottsági ülést követően az Euronews-nak a politikus.

A digitális zöld bizonyítvány nem egyszerű oltási útlevél, nem is kötelező, mivel az emberek választhatják, hogy karanténba mennek. 

Kiemelt szempont az egyenlőség, így a széles körű beoltás mellett folyamatosan azon dolgoznak, hogy megelőzzék azok hátrányos megkülönböztetést, akik még nem rendelkeznek oltással. “A javaslat nemcsak az interoperábilis oltási tanúsítvány biztosításának ellenőrzését és elfogadását foglalja magában, hanem a negatív teszt elfogadását és a koronavírusból már felépült személyek igazolását is” – tette hozzá Didier Reynders. Sokan amellett érvelnek, hogy a tesztek ingyenesek vagy nagyon olcsóak legyenek – ehhez uniós szintű szabályozás kell.

Keresés az oldalon