Világ 2021. szeptember 15.

Újra megnyitották Dzsószer fáradó déli sírját Egyiptomban

Fatima Világ 2021. szeptember 15.
Másfél évtizedig tartó restaurálás után újra megnyitották a látogatók előtt Szakkarában a lépcsős piramisáról híres Dzsószer fáraó úgynevezett Déli sírját, az ókori Egyiptom legkorábbi, 4700 éves nagy kőépítményét.

A fáraó síregyütteséhez tartozó, a lépcsős piramistól délre fekvő sírt vélhetően szimbolikus célokra, esetleg az uralkodó belső szerveinek elhelyezésére építették i.e. 2667 és 2648 között. A nagyrészt föld alatt elhelyezkedő építmény vésett hieroglifákkal és csempékkel díszített folyosók labirintusából áll, központi fekvésű temetkezési kamrájában egy, a III. dinasztia idejéből származó hatalmas gránitburkolatú szarkofággal.

A fáraó valódi nyughelye a lépcsős piramisban található, a legrégebbi ismert piramisban, az ókor első monumentális építményeinek egyikében.

A 2006-ban kezdődött restaurálás során megerősítették a földalatti folyosókat, felújították a véseteket és a csempézett falakat, és kiépítették a világítást.

A 4700 éves déli sírkamra a 15 évi helyreállítása után az egyiptomi Szakkarában 2021. szeptember 14-én. A fáraó által építtetett sírkamra Dzsószer híres lépcsős piramisa mellett áll. MTI/AP

A szakkarai nekropolisz az ókori Egyiptom egyik fővárosának, Memphisznek a legősibb temetője, hét kilométer hosszú nekropolisza. Tizenegy piramist foglal magába és ősi tisztségviselők sírjának százait.

MTI/AP

A Dzsószer-piramist 2020 márciusa óta zárva tart restaurálás miatt.

(MTI)

Keresés az oldalon