Öt négyezer éves sírt tártak fel Kairó mellett

Fruzsi
Az Egyiptom fővárosától 30 kilométerre délnyugatra fekvő Szakkarában helyi régészek a sírokba temetett személyeket is részletesen azonosították.

Az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium csütörtökön számolt be róla, hogy a kutatócsoport száz méterre a Merenré piramistól, Szakkara ősi nekropoliszának déli részén fedezte fel a sírokat. A lelet az Óbirodalom (Kr. e. 2686-2181) végének és a Középbirodalom (Kr. e. 2181-2055) kezdetének időszakából származik.

Fotó: MTI/AP/Sayed Hassan

Az egyik sír egy Iri nevű magas rangú államférfié volt.

Egy akna vezet a sírkamrába, amelynek falai temetést ábrázolnak áldozati asztalokkal, egy palota homlokzatával és hét olajat tartalmazó edénnyel. A sír belsejében egy hatalmas mészkőszarkofág és a sír tulajdonosának faragott tárgyai találhatók.

A második sírhoz, amely valószínűleg a Jart nevű személy feleségéé lehet, egy téglalap alakú akna tartozik. A harmadik sírban Bi Nafarhafaji nyugszik, aki egyebek mellett a Nagy Ház felügyelője, pap és a ház takarítója volt.

Szobrocskák Hannu sírjának belsejében. (Fotó: MTI/EPA)

A negyedik sírba a király sminkjéért és öltözködéséért felelős nőt, Bettyt temették. Ő a szerelem, a szépség, a zene, a tánc, a termékenység és az élvezetek istennőjének, Hathornak a papnője volt. Az utolsó sírban Hannu fekszik, aki számos tisztséget viselt: a királyi palota felügyelője, polgármester, a Nagy Ház felügyelője, Alsó-Egyiptom pecsétjeinek hordozója és egy gyümölcsöskert felügyelője volt.

Hannu sírjának belső tere. (Fotó: MTI/EPA)

Az elmúlt években a szakkarai ásatásokon egyebek mellett több száz színes koporsót is találtak, amelyekben a 26. dinasztia magas rangú államférfijainak és papjainak jól megőrződött múmiái voltak – áll a közleményben.

(via MTI)