2400 éves gyümölcsöt is felfedeztek az elsüllyedt egyiptomi városban

Fatima
A szőlőmag és a doum gyümölcs is évezredekig hevert a fonott kosarakban, edényekben érintetlenül.

Nemrég egy ősi katonai hajót fedeztek fel az ókori egyiptomi elsüllyedt Thônis-Heracleion városában, az Institut Européen d’Archéologie Sous-Marine (Európai Víz alatti Régészeti Intézet, IEASM) vezette csoport további felfedezéseket tett ugyanazon a helyen. Korábban egy tumulust (görög temetkezési területet) jelentettek be a hajóroncs mellett, most pedig ókori görög kerámiákat találtak – meglepő módon az edényeknek még a tartalma is megvolt, sőt, érintetlen maradt.

A szőlőmag és a doum gyümölcs is évezredekig hevert a fonott kosarakban, edényekben érintetlenül. A feltételezések szerint azért tudták megőrizni állapotukat, mert miután felajánlották azokat, egyúttal el is temették – a másik magyarázat, hogy egy földalatti szobában tartották őket – írja a Designtaxi. De hogy kerültek a görögök a képbe? A fáraók idejében megengedték a görögöknek, hogy letelepedjenek a városban, és saját közösségeiket és településeiket alakítsák ki Amun temploma közelében. A földrengések sorozata azonban az általuk épített terület összeomlásához vezetett, ezzel együtt a szomszádos Canopust is elnyelte a mély.

Thônis-Heracleion egyébként a Nílus canopusi ágának torkolatánál helyezkedett el. Az egykor nyüzsgő városban leírtak szerint intenzív, dolgos élet zajlott, ami meghozta a jólétét. Franck Goddio szerint, aki ezt a régészeti kutatást vezeti, a város mindössze 5% -át fedezték fel eddig.