Világ 2020. augusztus 14.

Kutyák szagolják ki a koronavírust a dubaji reptéren

Fatima Világ 2020. augusztus 14.
Speciálisan kiképzett kutyák fedezik fel a koronavírust a dubaji reptéren.

Az Egyesült Arab Emírségekbe érkező utasoknak negatív COVID-19 eredményt kell mutatniuk, amit legfeljebb 96 órával az útjukat megelőzően végeztek, ugyanakkor a magas kockázatú országok utasai és a tüneteket mutató személyek gyakran másodlagos átvizsgáláson mennek át. Ezen szakaszban a dubai repterén speciálisan kiképzett kutyák szűrik ki a fertőzött utasokat, akik akár 92% -os pontossággal is képesek az emberben a vírust kimutatni – állítja a Dubaj Belügyminisztériuma.

Kutyakiképzés
Kutyakiképzés betegségek észlelésére / Fotó: Leon Neal / Getty Images

A nem invazív folyamat során a Dubai Egészségügyi Hatóság tisztviselői verejtékmintákat vesznek az utasoktól. A mintát ezután egy tölcsérszerű nyílással ellátott edénybe helyezik, amelyet a kutyák biztonságos távolságból megvizsgálnak. A kutyák és a minta, illetve az utas között nincs közvetlen kapcsolat. Ha a kutya pozitív eredményt mutat, akkor az utast orrmintával megvizsgálják – írja a Lonely Planet.

Nem csak Dubajban

Az elmúlt hónapokban Európában is kísérleteket végeztek, hogy a szagérzékelő kutyák valóban azonosíthatják-e a COVID-19-et. A jótékonysági orvosi felderítő kutyák együtt dolgoznak a Londoni Higiéniai és Trópusi Orvostudományi Kollégiummal annak megállapítása érdekében, hogy kutyáikat – akiket a malária, rák, Parkinson és bakteriális fertőzések észlelésére már megtanítottak – át lehet-e képezni a vírus nem invazív diagnosztizálása.

Míg Németországban a múlt hónapban a Hannoveri Állatorvostudományi Egyetem kutatói kiképezték a katonai felderítő kutyákat, hogy különbséget tegyenek az egészséges és a COVID-19-vel fertőzött folyadékminták között. A kutyák pontos kimutatási aránya 94% volt, 157 helyes pozitív azonosítással, 792 helyes visszatükrözés a nem fertőzött mintákkal és 33 helytelen eredmény.

Megállapításaikat közzétették a BMC Fertőző Betegségek Napilapjában, a következtetéssel: “Azokban az országokban, ahol a tesztekhez korlátozottan férnek hozzá, a felderítő kutyák képesek lehetnek arra, hogy felfedezzék a fertőzött embereket. Azonban további munkára van szükség a kutyák vírusos légzőszervi betegségek kimutatására való felhasználására vagy korlátozására. “

Keresés az oldalon