Világ 2020. augusztus 30.

Dubaj a bicikliseknek kedvez

Fatima Világ 2020. augusztus 30.
Noha többsávos autópályáiról és a gyors sportkocsijairól ismert, az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb városa reméli, hogy a kerékpárosok számára barátságosabb hellyé válik egy új kezdeményezés révén, amelyet Sheikh Hamdan, a Dubai koronahercege hirdetett meg.

A projekt a Dubaj Vision 2021 részét képezi, amelynek célja, hogy a város az Egyesült Arab Emírségek alapításának 50. évfordulójára a világ egyik legjobb helye legyen élet, munka és utazás szempontjából. Ez év elején a dubai tömegközlekedési hatóság bemutatta a közel 800 járműből álló pay-as-you-go kerékpár flottáját, és együttműködésben áll a Careemmel, egy dubai alapú lovas-megosztó alkalmazással, amelyet az Uber vásárolt 2019-ben. Tervük, hogy 3500 kerékpár legyen az utcákon, amiket szerte a városban elhelyezett 350 napelemes állomáson dokkolhatnak, az építkezés az elkövetkező öt évben befejeződik – írja a Lonely Planet.

Dubai 2013 óta rendelkezik kerékpáros rendszerrel, ez volt az első közel-keleti város, ahol elindították ezt a kezdeményezést.

“Ez a szolgáltatás hozzájárul a Dubaj fenntarthatósági erőfeszítéseihez és ösztönzi a lakosokat és a turistákat az aktív és egészséges élet élvezetére, új szállítási lehetőségeket biztosítva számukra, melyek javítják a városi mobilitást” – mondta Mattar Mohammed Al Tayer, a Dubai Roads és a Közlekedési Hatóság igazgatója a kerékpáros rendszer elindításáról szóló februári nyilatkozatában.

Dubaj utazás
Dubaj / Fotó: Getty Images

Dubainak jelenleg 425 kilométernyi kerékpárútja van a város egész területén, és 2023-ra tervezik, hogy ezt közel 650 kilométeresre bővítik.

Keresés az oldalon