Világ 2021. április 08.

Covid-alkalmazást fejlesztett a Lufthansa

Balázs Világ 2021. április 08.
Az applikációt egyelőre a légitársaság Frankfurt és az USA között közlekedő gépein használhatjuk.

Common Pass néven saját Covid-applikációt fejlesztett a Lufthansa, ez jelenleg a Frankfurt és az USA között közlekedő gépeken, valamint a Hamburgból, Kölnből, Berlinből és Düsseldorfból Frankfurtba érkező csatlakozó járatokon elérhető és arra szolgál, hogy a Covid teszteredményeinket egyenesen a telefonunkra továbbítsák. A szolgáltatást csak azok tudják igénybe venni, akik a Lufthansa partnercégével, a Centogene-nel készíttették el a tesztjüket, hiszen aggályos is lenne, ha egy magáncég csak úgy nekifutásból hozzáférhetne az állami adatbázisokhoz.

Lufthansa repülőgép a magasban.
Forrás: Getty Images

Az alkalmazás iOS és Android támogatással is rendelkezik és úgy működik, hogy a felhasználó az utazása megkezdése előtt 72 órával kap a Lufthansától egy hozzáférési kódot, majd az applikáció letöltése után feltölti ebbe a teszteredményét. A program ezután automatikusan összeveti a teszt tanúsítványát a célországban éppen érvényben lévő beutazási korlátozásokkal, végül (amennyiben a teszt nem hamis) kiállít egy utazási igazolást.

Az igazolásban szerepel a teszt eredménye, módszere, az érvényesség idősávja, és egy óraszámláló, ami a tesztelés kezdetétől ketyeg. A Lufthansa külön hangsúlyozta hogy az alkalmazás semmilyen egyéb, az utas egészségi állapotára vonatkozó személyes adatot nem fog tartalmazni. A későbbiekben az oltásra vonatkozó információkat is elmenti majd az applikáció.

Mielőtt azonban önfeledten ünnepelni kezdenénk a 21. század diadalmas beköszöntét, a légitársaság gyorsan lehűti a lelkesedésünket, amikor a lelkünkre köti, hogy mindettől függetlenül azért nem árt, ha az eredeti nyomtatott példányát is magunknál tartjuk a tesztigazolásunknak.

Az alkalmazás népszerűsítése érdekében a Lufthansa felajánlotta az appal rendelkezőknek, hogy minden nap reggel 8 és 12:45 között ingyenesen használhatják a frankfurti repülőtéren a légitársaság Senator Lounge névre hallgató várótermét.

A Covid applikáció nem előzmények nélkül érkezett a Lufthansához, a cégnek már február óta működik olyan szolgáltatása, ami a beküldött tesztekről igazoló e-mailt küld a felhasználónak, valamint információt, hogy a tesztje alapján megfelel-e a célország beutazási követelményeinek. 

(Via)

Keresés az oldalon