Kínai holdújév: fesztivál lesz a kőbányai Chinatownban

Pitz Dániel
Felvonulással, sárkánytánccal, kulturális programokkal ünneplik a kínai újévet a budapesti Chinatownban január utolsó hétvégéjén.

A koronavírus-járvány miatt három évig nem ünnepelték a holdújévet a Kőbányán található Chinatownban, idén azonban a magyarországi kínai közösség megrendezi a Kínai Újévi Fesztiváltjanuár 28-án és 29-én.

Idén a nyúl évébe léptünk át a holdnaptár szerint, így mindent elleptek Kínában a nyulat ábrázoló díszítések. A holdújévet nem csak Kínában, hanem Kelet-Ázsia más országaiban is ünneplik. Ilyenkor az utcákat piros színbe öltöztetik, mert úgy tartják, hogy a piros szín a bőség, a szerencse és a gazdagság színe.

A budapesti esemény szervezői azt ígérik, hogy most először a nagykereskedelmi- és logisztikai központként működő Monori Center, vagy más néven a kőbányai Chinatown  is ünnepi ruhába bújik.

Üzletek a Monori Center (Chinatown Budapest) területén, a Jegenye utcában, Kőbányán
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

A kétnapos eseményen kültéri- és beltéri programok is várják az érdeklődőket. Természetesen megkóstolhatóak az ünnepi ételek a Chinatown Teraszán, ahogy teaszertartást is rendeznek.

De lesz például tradicionális  kézműves foglalkozás is, aminek keretében kínai tésztabatyut készíthetnek a látogatók, vagy kipróbálhatják a kínai csomókötést, esetleg a papírkivágásokat.

A szombati és vasárnapi napot is egy hagyományos felvonulással nyitják meg reggel 10 órakor.

A programok között szerepel oroszlántánc, sárkánytánc, népi- és tradicionális öltözetek felvonulása, valamint kínai petárdadurrogtatás, amivel a rossz szellemeket próbálják távol tartani.

A programokon való részvétel ingyenes, a pontos időpontokat a Chinatown a közösségi oldalán tette közzé.