Fotókon, ahogy a holdújévet ünnepelték világszerte

Pitz Dániel
A kínai horoszkóp szerint elbúcsúztunk a Tigris esztendejétől és átlépünk a Nyúl évébe. A holdújévet látványos felvonulásokkal, tűzijátékkal ünnepelték szerte a világban.

A világ szinte minden pontján megjelentek a piros lampionok, mivel úgy tartják, hogy a piros szín a bőség, a szerencse és a gazdagság színe

A kínaiaknál a holdújév jelenti a tél végét és egyben a tavasz kezdetét, ezért gyakran tavaszünnepnek is nevezik ezt a napot.

Nem csak Kínában, hanem Kelet-Ázsia más országaiban is ekkor ünneplik az új évet. De a kínai közösség mára a világ minden pontján jelen van, így számos nagyvárosban nézhették meg az érdeklődők január 22-én a hagyományos sárkánytáncot. 

Sárkánytáncot jár több férfi Barcelonában a Holdújévet ünnepelve
Sárkánytáncot jár több férfi Barcelonában a Holdújévet ünnepelve

Fotókon, ahogy a holdújévet ünnepelték világszerte

Sárkánytáncot jár több férfi Barcelonában a Holdújévet ünnepelve
Pirosba borult Niagara vízesés a holújévkor
Sátkánytáncot járnak Párizsban a Holdújévet ünnepelve
Többen összegyűltek, hogy megnézzék Melbourne-ben a Victoria Market mellett a Holdújév alkalmából előadott sárkánytáncot.
Sárkánytáncot járnak Kanadában a Holdújév alkalmából
Hatalmas tűzijáték Nanchang városa felett,
Holdújév Nagy-Britanniában
Mindenhol piros lampionok London kínai negyedévben Holdújév idején
Felvonulók Madridban a kínai Holdújév alkalmából
Fotó megosztása:

 

Vancuverben például már 48. alkalommal láthatták az érdeklődők, hogyan ünneplik a holdújévet, de Londonban, Párizsban vagy épp Barcelonában is utcára vonultak megünnepelni a tavasz kezdetét. A Niagara-vízesés pedig piros színbe borult, így tisztelegve a kínai hagyományok előtt.

Jövőre a sárkány éve következik a sorrend szerint, amikor ismét sokmillióan kelnek útnak, hogy hagyományosan a családjaikkal együtt búcsúzzanak a téltől és köszönthessék a tavaszt. A holdújév kezdete jövőre 2024. február 10-ére esik.