Belföld 2021. április 30.

Beutazáskor nem kell karanténba vonulnia, akinek van védettségi igazolványa

Startlap Utazás Belföld 2021. április 30.
Újabb pontokkal egészítették ki a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet.

A Magyar Közlönyben csütörtök este jelent meg az érvényben lévő utazási korlátozásokról szóló kormányrendelet kiegészítésének két újabb pontja. Ezek értelmében az a személy, aki a Magyarországra történő beutazáskor határátlépés során védettségi igazolványt, valamint a védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványt fel tud mutatni, mentesül a karanténkötelezettség alól.

Szintén nem kell karanténban vonulnia annak a beutazónak, aki “olyan ország által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amely a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal, és az ezen ország által a részére kiállított koronavírus elleni védettséget igazoló hatósági igazolvány felmutatásával a koronavírus elleni védettségét igazolja”.

Korábban megírtuk, hogy két országgal – Szerbiával és Montenegróval – már megvan a megállapodás a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről.

Ugyancsak a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg az az új rendelet, mely szerint a külpolitikáért felelős miniszter, Szijjártó Péter felhatalmazást kapott, hogy “a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben, rendeletben állapítsa meg azon államokat, amelyek érvényes, a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötöttek Magyarországgal”.

MTVA/Bizományosi: Róka László

Orbán Viktor szokásos pénteki, a Kossuth Rádiónak adott interjújában az utóbbi rendelettel kapcsolatban elhangzott, a kétoldalú megegyezések érdekében zajló tárgyalások első körben a szomszédos országokkal folytatódnak.

A kormányfő szerint a kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak majd bárhova. Mint fogalmazott, biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen hátrány nem éri majd a magyarokat, bármilyen vakcinával is vannak beoltva, “minden magyar utazhat, ha akar”.

A rendeletek kiegészítései, valamint az új rendelet április 29-én 23 órakor lépett hatályba.

Keresés az oldalon