Újraindulnak a belföldi csoportos utazások is Magyarországon

Fatima
A koronavírus okozta leállás miatt átmenetileg megtorpant ugyan, de máris újra beindulni látszik a belföldi turizmus. A csoportos utakat is egyre nagyobb érdeklődés övezi, hiszen minimálisra csökkenthető az egészségügyi kockázat.

Úgy tűnik, megtettük az első lépéseket a világ újraindítása felé: fokozatosan enyhítenek a pandémia megfékezésére bevezetett korlátozásokon világszerte, sorra vetődnek fel a lehetőségek az utazásra. Sokakban azonban felmerül, hogy talán mégsem a legjobb, legbiztosabb ötlet külföldi utat tervezni. Szerencsére nem is vagyunk rászorulva arra, hogy elhagyjuk az országhatárt, hiszen itthon is bőségesen válogathatunk a szebbnél szebb látnivalók és úti célok közül.

csoportos belföldi utazás
Illusztráció (Getty Images)

Egyre népszerűbbek a belföldi utak

“Minden jel arra utal, hogy hamarosan megnyílnak a határok a Schengen-i övezeten belül. A külföldi desztinációk közül jó választás lehet majd Toszkána, esetleg Erdély vagy épp Svájc. Ezekben az országokban felderíthetjük az érintetlen tájakat, a természeti szépségeket, és eközben nem tömörülünk olyan szűkös helyen, mint a városlátogatás során” – mondta Zsebők Tamás, a Z(s)eppelin utazási iroda vezetője. Persze belföldön is lehet élményt szerezni, és úgy tűnik, a magyarok egyre nyitottabbak erre a lehetőségre.

A nyitás óta a családi üzemeltetésű hotelekbe már napi 10-20 foglalás érkezik. Köszönhető ez annak is, hogy sokan választanak belföldi célpontot azok közül, akik korábban kimondták a külföldi útjaikat.

A szervezett túrák továbbra is keresettek: sokan autó hiányában nem tudnak nekivágni az útnak, vagy épp megkerülnék a parkolás jelentette macerát. A kulturális körutazások egész évben zajlanak, így a kimaradt hónapok sem érintik a foglalásokat az év további részében – áll az utazási iroda közleményében.

Csoportosan, biztonságban

Nem csak az egyéni utakra érkezik sok foglalás, hanem a csoportos kirándulásokra is, ami változott: a turisták most jobban keresik a természetközeli helyeket. Egyébként új szabályok vonatkoznak az idegenvezetőkre és buszvezetőkre, ahogyan az utasokra is. A Z(s)eppelin az elsők közt alkalmazkodott ezekhez: a cég a jelenlegi helyzetben is megőrizte a teljes munkavállalói állományát, irodájuk egy napra sem zárt be, így gyorsan reagáltak a megváltozott feltételekre.

A Z(s)eppelinnél például az ország számos területére találunk több állomásos, buszos túrákat, gasztronómiai vonallal pálinka- és borkóstolóval, természetjárás és kulturális programokkal. 12 féle útvonal várja a túrázni vágyókat a Börzsönyben, a Duna-kanyarban vagy éppen a Zemplénben. 

“Mi az autóbuszainkat ózongeretátoros levegőfrissítővel szereltük fel. Ez a légtisztító berendezés folyamatosan biztosítja a fertőtlenítést az út során. Ezen felül maszkot biztosítunk minden utasunk számára, az ajtóknál pedig találnak alkoholos kézfertőtlenítőt is” – mondja a Z(s)eppelin vezetője, hozzátéve: a idegenvezetők biztonságára is kiemelt figyelmet fordítanak.

“Ebben az időszakban is szorgalmazzuk az audio guide használatát. Ez a módszer elkerülhetővé teszi, hogy az utasok kis helyen tömörüljenek, ehelyett a másfél méteres távolságot megtartva hallgathatják az idegenvezetőt. Közben akár fotózhatnak, sétálhatnak is. Ez múzeumban és szabadtéren is előnyös megoldás.”