Belföld 2021. május 17.

Hogyan foglalhatsz belföldi szállást a nyárra, és mi van a Balatonon túl?

Szükösdi Judit Belföld 2021. május 17.
A megugró kereslet miatt egyre nehezebb szabad szállásokat találni. A Balaton letaszíthatatlan a trónról, először a környékbeli apartmanok, vendégházak telnek meg, de egyértelműen nőtt az igény az erdei szálláshelyek, a faházak, a falusi turizmus iránt is. Merre induljon, hogyan keressen, aki most tervezi a nyári kikapcsolódást? Ehhez adunk tippeket.

“A korlátozások részleges, majd teljes feloldásának híre, és a beoltottak számának növekedése robbanásszerűen megugró keresletet eredményez a szállások tekintetében, ami viszont az árak emelkedésével is járhat a teljes újranyitáskor, ezért érdemes rugalmas feltételeket keresve előre foglalni” – válaszolja megkeresésünkre Trepess Beatrix, a Szallas.hu közösségi média és PR-menedzsere.

A pozitív hírek hatására folyamatos növekedést látható a heti beérkező foglalási volumenben, ezt jól ábrázolja az alábbi diagram:

Forrás: szallas.hu

Emellett arra a kérdésre, hogy mennyire telítettek már a szállások, a legszemléletesebb választ a Szallas.hu keresőjében található “Csak foglalható szálláshelyek” szűrő adja.

“A Balatonon jelenleg közel 4000 aktív szálláshellyel rendelkezünk, ebből a nyár különböző időpontjait kiválasztva már csak 600-2000 foglalható szállás jelenik meg a találati listában. Adataink alapján először a magánszálláshelyek – apartmanok, vendégházak – telnek meg”

– fogalmaz Trepess Beatrix.

A legnépszerűbb szállástípusok aránya a következő:

 • Apartman: 31,56%
 • Hotel: 27,49%
 • Vendégház: 22,55%
 • Panzió: 11,77%
 • Egyéb: 6,64%

Mint megtudtuk, ez az arány még az idő előrehaladtával valószínűleg változni fog, a hotelek és apartmanok aránya tavaly közel azonos volt. A mostani, még nagyobb különbség mögött valószínűleg az áll, hogy aki előre foglalt, a kedvezőbb árú szálláshelyeket (apartman) kereste inkább, de ahogy ezek elfogynak, a hoteleket nagyobb arányban foglalják majd, tehát az arányok kiegyenlítődhetnek még.

Illusztráció. Fotó: Getty Images

Mit tegyen, aki most tervezi a nyári kikapcsolódást? 

Július és augusztus hónapokra a legmagasabb a megtett foglalások száma, így ha a körülmények és intézkedések lehetővé teszik – például már rendelkezik védettségi igazolvánnyal az illető -, akkor inkább júniusra foglaljon, ha még nem gondoskodott a nyaralásról.

Általános trend, hogy a hétvégék, hosszú hétvégék, ünnepek kiemelt időszaknak számítanak, tehát ha munkahelyünk, lehetőségeink engedik, akkor érdemes hétköznapi időzítést tervezni.

Erre egyébként számos szállásadó úgy készül, hogy a hétköznapokat kedvezőbb áron értékesíti.

Érdemes továbbá önálló szálláshelyet keresni, ami önmagában is ideálisan felszerelt a családi, páros vagy baráti nyaraláshoz – például van saját medence, jakuzzi, önálló konyha, vagy kert, ahol adott a lehetőség grillezésre, vagy bográcsban főzni.

A Szallas.hu szakértői javasolják azt is, hogy érdemes időről időre újra ránézni a kínálatra, ugyanis adódhatnak lemondások, amik miatt újra elérhetővé válhat, amit korábban kinéztünk, csak esetleg nem tudtunk lefoglalni. 

Tihany. Fotó: Getty Images

Az ajánlások megkönnyítik a keresést

“Amennyiben nem ismert szállásajánló portálon keresztül foglalunk, fontos meggyőződni a szálláshely valódiságáról, az engedélyek meglétéről” – ezt már Kaprinyák Nikolett, a Csodahelyek alapítója válaszolja megkeresésünkre. “Rendszeresen elolvasom a korábbi vendégek ajánlásait, tapasztalatait, megbizonyosodom a képek és beszámolók alapján, hogy valóban patyolattiszta hely fogad majd. Hiszek az ajánlások erejében, a legjobb természetesen az, ha ismerősök, barátok által korábban kipróbált szállást tudunk foglalni, de vannak más lehetőségek is. A csodahelyek.hu oldalhoz tartozik egy szálláskereső és -ajánló Facebook-csoport, a Csodaszállások – stílusos vidéki vendégházak, falusi apartmanok, ahol bárki kérhet ajánlást, szállástippet. Emellett weboldalunkon rendszeresen ajánlunk egyedi és különleges vendégházakat, hogy megkönnyítsük a keresést. Bár a járványhelyzet most a különálló kisházaknak, úgynevezett kulcsos házaknak kedvez, bízunk abban, hogy a megfelelő higiéniai intézkedések és szabályok betartása mellett a hazai szállodák is újra megtelnek élettel, hiszen sokaknak hiányoznak a wellness szolgáltatások, a gyógyvizek és a családi wellness élmények.”

Nagyobb az igény az “elvonulós” helyekre

A Szallas.hu adatai alapján egyértelműen nőtt a kereslet az erdei szálláshelyek, faházak, önálló házak iránt. Tavaly például a falusi turizmus 500 százalékot nőtt az előző évhez képest, bár ez még mindig csak néhány száz utazót jelent országos szinten. A falusi turizmus népszerűségét növelik a jellemzően különálló házak saját kerttel, a közeli túra-, zarándok- és bicikliútvonalak, a kerti bográcsozási lehetőségek. A Balaton-felvidéken és nagyobb városok mellett voltak olyan települések 2020-ban, ahol megduplázódott a szállóvendégek száma 2019-hez képest, például Szentbékkálla és Szentantalfa.

Kaposvár mellett, a Zselici dombság ékkövei, Bárdudvarnok és Zselickisfalud is fokozott érdeklődésre tart számot. A Pakshoz közeli Szeliditópartot a csónakázó- és horgász tava miatt keresik fel, Békésszentandrást pedig az ország ötödik legnagyobb állóvize, a Kákafoki-holtág teszi népszerűvé a kirándulók számára.

Megkérdeztük a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) munkatársait is a tapasztalatokról. Mint elmondták, tavaly nyáron rekordszámú vendégéjszakát regisztráltak országszerte, és várhatóan így lesz ez idén is – köszönhetően annak, hogy a járványhelyzet miatt a külföldi utazások visszaszorultak.

“Egy másik kedvező dolog a kisebb kapacitású szálláshelyeknél, hogy ott jellemzően egy-egy család, baráti társaság izoláltan tudja eltölteni a szabadidejét, így biztonságosabb is lehet, mint egy zsúfolt városi desztinációban található szálláshely. A falusi szálláshelyek minden esetben és minden időszakban ideálisak, ha a vendégek csendre és nyugalomra vágynak. Természetesen ezek a  szálláshelyek is az ünnepnapokon és a hétvégéken a legkeresettebbek, de találnak még a vendégek szabad időpontokat.

Csodaszép kirándulóhelyekre lelhetünk akár Nógrád, akár Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Zala és Vas megye is bővelkedik szebbnél szebb látnivalókkal, de érdemes megemlíteni az ország alföldi részeit is, hiszen itt egyaránt gazdag élményvilág vár a látogatókra, legyen szó akár aktív, akár passzív pihenésről.”

Vízparton nyaralnék, mi létezik a Balatonon túl?

Amikor csak lehet, Kaprinyák Nikolett is próbál a népszerű, turisták által felkapott helyek helyett kevésbé ismert gyöngyszemeket választani és ajánlani az olvasóknak. “Ha vízparti nyaralás kerül szóba, először mindenkinek a Balaton jut eszébe, holott érdemes körülnézni az ország más részein is.

A Tisza-tó szuper programokat kínál és igényes szálláshelyekben sincs hiány, de választhatjuk a Szigetközt vagy éppen kisebb, fürdésre alkalmas tavakat is a nyaralás helyszínéül.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a hazai vizek nem csak csobbanásra alkalmasak, válogathatunk vízi túrák, motorcsónakos, hajós programok közül, miközben karnyújtásnyira vagyunk a természettől” – fogalmaz.

Naplemente a Tisza-tónál fotózva, Abádszalók közelében 2020. augusztus 26-án.
MTI/Czeglédi Zsolt

 A Csodahelyek megálmodója megosztotta velünk azt is: “Nagyon kedvelem a Zempléni-hegységet, ahol igazi kis eldugott falvakban lehet megszállni, miközben túrázunk az erdőkben és bejárjuk a hegyvidéki látnivalókat. Nagy kedvencem még a szatmári és beregi vidék, ahol középkori templomok, kulturális és természeti látnivalók váltják egymást. Emellett remélem, idén nyáron is sikerül eljutni a Mecsekbe, ami szintén rengeteg csodahelyet rejt. Ha csak egy napos kirándulások férnek bele az időbe, igyekszem úgy választani, hogy minél jobban megismerjem a lakóhelyem száz kilométeres környezetét. Szerencsére végtelen a lista, bőven van mit felfedezni az országban.˝

Trepess Beatrix tájékoztatása szerint Hévíz népszerűsége 7 százalékkal nőtt április elejére, emellett pedig továbbra is vonzó Eger, Hajdúszoboszló és Lillafüred-Szilvásvárad is. Régiós bontásban kedvelt még Észak-Magyarország is, a foglalások 16,3 százaléka szól ide (például Eger, Lillafüred, Egerszalók, Miskolctapolca, Szilvásvárad). Nyugat-Dunántúlra eddig kb. minden tizedik foglalás szól (például Zalakaros, Sopron, Sárvár, Bük, Kőszeg), a Dél-Alföldre pedig az összes leadott foglalás 9,4 százaléka (pl. Gyula, Szeged, Szarvas, Mórahalom, Békésszentandrás).

A top 10 belföldi úti cél 2021 nyarán (foglalási darabszám alapján):

1.     Siófok
2.     Balatonfüred
3.     Hajdúszoboszló
4.     Hévíz
5.     Eger
6.     Gyula
7.     Zalakaros
8.     Pécs
9.     Balatonlelle
10.  Szeged

Foglalások darabszámának eloszlása főbb régiónként:

 •  Balaton: 35%
 • Észak-Magyarország: 16%
 • Nyugat-Dunántúl: 10%
 • Dél-Alföld: 9%
 • Dél-Dunántúl: 8%
 • Észak-Alföld: 7%
 • Közép-Dunántúl: 5%
 • Budapest és vonzáskörzete: 5%
 •  Tisza-tó: 2%

Mi a helyzet az árakkal?

A Szallas.hu adatai alapján átlagosan 3-4 éjszakára foglalnak a vendégek az idei nyárra. Az áremelkedés pedig 7 százalékos (/fő/éj) a nyári hónapokra az eddig bennálló foglalások alapján.

A FATOSZ tájékoztatása szerint a korábbiakban jellemzően egy-egy hétvégét töltöttek el a vendégek a falusi szálláshelyeken, de a külföldi utazások visszaszorulásával jelentősen megnőtt a vendégéjszakák száma. A hétvégékből egyhetes nyaralások lettek. Megjegyezték, hogy ez a tendencia területenként teljesen eltérő lehet. A falusi szálláshelyeken az árak nagyjából 5000-15000 Ft/fő/éjszaka között mozognak. “A tavalyi évhez képest minimális árnövekedés tapasztalható lesz minden bizonnyal” – tették hozzá.

Keresés az oldalon