Lezárták a Bél-kői kilátót

Startlap Utazás
A látogatási korlátozás feloldásának időpontja egyelőre nem ismert.

Sajnálattal értesítjük önöket, hogy a Bél-kői tanösvény tetején lévő kilátópontunk (feltehetően rongálás miatt) balesetveszélyessé vált és emiatt bizonytalan ideig nem látogatható – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

A BNPI által közölt fotón látható, hogy a kilátópont korlátjának egy része rongálódott meg:

A látogatási korlátozás feloldásának időpontjáról az igazgatóság honlapján és Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

A Bükk hegység 816 méteres csúcsa, a Bél-kő kedvelt kirándulóhely. A Bélapátfalvi apátsági templom fölötti parkolótól kiindulva a kilátópontig természeti tanösvényt alakított ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. A tanösvény 5 km hosszú és 7 állomása van ismertető táblákkal.

A Bél-kő kiemelkedő botanikai értéke a hegynek a mediterrán hegyvidékek hangulatát idéző szirti pereszlény, amely csak itt fordul elő hazánkban. A többi értékes növényfajt is összeszámolva 3 fokozottan védett, 35 védett és 14 lokális értékű található meg a hegy lejtőin – írja a Szép kilátás blog.

A hegy zoológiai értékeihez tartozik többek között a türkiz boglárka, több védett hüllőfaj, mint a lábatlan gyík, az erdei sikló vagy a rézsikló, vagy a fokozottan védett, alkalmanként előforduló fehérhátú harkály.