Világ 2020. június 24.

Növényeknek adtak koncertet a barcelonai operában

Fatima Világ 2020. június 24.
Hétfőn visszatért a zene a barcelonai operába: az UceLi Quartet szobanövényeknek játszott.

Márciusban bezárt, azonban hétfőn ismét megnyitotta kapuit a Gran Teatre del Liceu, ekkor tartották ugyanis az UceLi Quartet koncertjét, méghozzá nem is akármilyen közönségnek. Emberek helyett növények foglalták el mind a 2292 ülőhelyet, ők éltették a Giacomo Puccini Crisantemijét előadó vonósnégyest.

Egyes tanulmányok szerint ugyan a zene elősegítheti a növények egészségesebb növekedést, ám nem az oka annak, hogy ott voltak.

Víctor García de Gomar, a Liceu művészeti vezetője szerint a kialakult helyzet miatt a közönség megfosztva annak lehetőségétől, hogy közönség legyen.

 

 

A természet vette át az emberek helyét

Eugenio Ampudia szerint a koncert tükrözi azt, ami Spanyolországban és az egész világon bekövetkezett: a zárolás során a természet elfoglalta az emberek által használt tereket. Azt reméli, a koncert ösztönözni fogja az embereket, hogy újraértékeljék kapcsolatukat a természeti világgal most, hogy a korlátozások feloldásával már szabadon mozoghatnak – írja a Lonely Planet.

Gran Teatre del Liceu, Barcelona
Fotó: Jordi Vidal/Getty Images

“Egy furcsa, fájdalmas időszak után az alkotó, a Liceu művészeti vezetője és Blanca de la Torre kurátor más perspektívát kínál nekünk, ez közelebb hoz minket lényeges dolgokhoz, például a természettel való kapcsolatunkhoz” – áll egy sajtóközleményben a Liceu weboldalán.

Tisztelegnek az egészségügyi dolgozók előtt

A növényeket a helyi faiskolákból választották ki és azokat 2292 egészségügyi szakembernek adományozzák majd. A szervezők szerint így szeretnék elismerni a frontvonalbeliek erőfeszítéseit, különösen a barcelonai kórházban, hiszen “a legnehezebb fronton dolgozzanak egy nemzedékek számára példátlan csatában”.

Keresés az oldalon