Belföld 2021. június 08.

Munkaerőhiány lehet idén a Balatonnál

Fatima Belföld 2021. június 08.
Nem okozunk meglepetést: zsúfolt, de élményekkel teli nyár vár a Balatonhoz látogatókra. A vendéglátósók helyzetét azonban megnehezítheti a munkaerőhiány.

Habár az első nyári hétvégén csak a legbátrabbak mertek bemenni a vízbe és az időjárás is szeszélyes volt a látogatókkal, a Balaton vize még mindig azúrkék és a lángos ára sem változott az elmúlt egy évben – egyelőre. Egyesek szerint ez a hétvége előrejelezte, hogy idén nyáron ugyanúgy lesznek vendégek, remélhetőleg egyre többen és többen. “Még mindig nem teljesen feltöltött létszámmal üzemelünk, amúgy 34 alkalmazottal dolgozunk a nyár folyamán, most szerintem huszonketten, huszonhárman vagyunk körülbelül. Sakkozás volt, hogy hány emberrel induljunk, mikor kezdjünk, meddig toljuk, melyik hétvége legyen az, amikor óhajtunk kinyitni – ez a május közepe jónak tűnt, bár nem az lett, mert a pünkösdöt is elvitte a rossz idő” – mondta Papp Róbert étteremtulajdonos. A vendégeken egyébként azt látja, hogy egy cseppet sem félnek a vírustól: “Kicsit ez a nemtörődömség van rajtuk, nem félnek, inkább örülnek, hogy kiszabadulhattak, de nincs az az euforikus érzés, mint ami tavaly volt, minden hétvégén tapasztaltuk. Kicsit visszafogottabbak.”

Balaton / Fotó: Getty Images

A festői Badacsony sokak célpontja, viszont érdemes hetekkel az utazás előtt lefoglalni a szállást, mert már így is sok a foglalás. A vendéglátásban dolgozók bizakodóak: “Én úgy érzem, hogy tavaly nagyobb volt a nekilendülés, kicsit intenzívebben indult el a balatoni forgalom. Most egy kicsit azt éreztem, hogy van egy olyan bizonytalan réteg, aki még nem tudna vagy nem szeretne egyelőre elindulni, de azt hiszem, hogy a jó idő és a járványügyi helyzetnek az eredője az lesz, hogy minden hétvégén többen és többen kelnek útra” – mondta a Fókuszban Laposa Bence, borász és étteremtulajdonos.

Munkaerőhiány a magyar tengernél

Azok az egységek, akik nem tartották meg az alkalmazottakat, nehéz helyzetben vannak: sok felszolgáló kénytelen volt szakmát váltani, megint mások korainak érzik a visszatérést – vagy éppen már külföld felé indulnak -, a munkaerőpiacon pedig kisebb-nagyobb hiány alakulhat ki. Ez a munakerőhiány persze az árakat is befolyásolhatja, többet fizethetünk majd egy szolgáltatásért. “A balatoni szezon azért veszélyes a dolgozók számára, mert gyakorlatilag 2 hónapot jelent a legtöbbjüknek – tehát a július, augusztus -, ami azt is jelenti, ha nem olyan, mint egy diák, akinek éppen szabadsága van abban az időben, tehát könnyedén el tud helyezkedni, akkor vagy szabadságra kell mennie, és a jobb pénz érdekében eljönni ide dolgozni a szabadsága terhére, vagy fel kell mondani a korábbi munkahelyén, elmegy a Balatonra dolgozni, és reménykedik, hogy visszaveszik valahova. Emiatt a bizonytalanság miatt általában igen sokat kérnek a munkavállalók, teljes jogga. Most talán annyival jobb lesz a helyzet, hogy visszamenni könnyebb lesz, mint tavaly volt” – mondta Molnár László a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. Munkát találni a Balatonon most nem olyan nehéz, egy felszolgáló akár 500 ezer forintot, míg egy szakács ennek a dupláját is megkeresheti. Úgy tűnik, idén is magas árak, zsúfolt szállodák és tömött strandok lesznek jellemzőek majd a balatoni régióban.

 

Keresés az oldalon