Fesztiváloktól a tűzijátékig: országos programajánló az augusztus 20-i hétvégére

Szükösdi Judit
A budapesti eseménysorozat fő attrakciója a gigantikus tűzijáték lesz, Balatonvilágoson kezdődik a 10 nap strand, jön a Debreceni Virágkarnevál, több városban is nagyszabású koncertekkel ünnepelnek. Neked van már programod a hosszú hétvégére?

Budapest

Szent István Nap rendezvénysorozat

Augusztus 19-22., több helyszínen

Az eseménysorozat fő attrakciója a minden eddiginél látványosabb és nagyobb fény- és tűzijáték lesz, 40 ezer rakétával. A hivatalos programok mellett augusztus 19-22. között 17 további szórakoztató, kulturális, zenei és családi program lesz Budapesten, valamint több fesztivál. 

A részletes információk, programok ide kattintva olvashatók.

Légi parádé a Duna felett

Meglepetéssel is készül a Magyar Honvédség az idei augusztus 20-ai budapesti légi parádéra – olyat is lehet majd látni a Duna felett, amit Magyarországon magyar géppel még nem láthattak az emberek. Több mint 200-an teszik le katonai tiszti esküjüket a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Ezt követően, 9 órakor kezdődik a Duna felett tartandó légi parádé. A mintegy háromnegyed órás eseményen szinte a teljes magyar légierő képviselteti magát. Bővebben

A honvédség Mi-24-es helikoptere repül a Duna felett az augusztus 20-ai budapesti légi parádé próbarepülése során Budapesten 2021. augusztus 12-én.
MTI/Máthé Zoltán

Magyar Ízek Utcája

Augusztus 20. és 22., Várkert Bazár

A Lánchídtól a Döbrentei térig élelmiszerkészítők és -előállítók, cukrászok, pékek, vendéglátósok várják az érdeklődőket. A látogatók megkóstolhatják Magyarország tortáját és cukormentes tortáját, valamint a Szent István-napi kenyereket is. Részletek.

Mesterségek Ünnepe 

Augusztus 20-tól 22-ig, Budai Vár

Immár 35. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét. Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválja augusztus 20-tól 22-ig várja a látogatókat a Budai Várban új helyszínen, a Kapisztrán tértől a Szentháromság térig.A hajdani vásárok hangulatát idéző családi fesztivált az állami ünnepség részeként idén először ingyenesen látogathatják az érdeklődők.  Mintegy ezer kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programokkal, mesterségbemutatókkal, népi játszóházakkal, látványműhelyekkel, divatbemutatóval, folkkocsmával és táncházzal várják a közönséget.

Ünnepi programok a Millenárison

Augusztus 18. és 22.

Színes családi programokkal, zenével, sporttal és gasztronómiával várja látogatóit az idén húsz éves, megújuló Millenáris és az augusztus 20-án egy éves Széllkapu Park. Részletek

Hajón zenél a Modern Art Orchestra a Swingin’ on the Danube fesztiválon

 Creative Crew címmel hajón ad interaktív koncertet a Modern Art Orchestra big band augusztus 20-án és 22-én a Dunán, a zenekar által életre hívott Swingin’ on the Danube Jazz Festivalon. Bővebben.

Csárdafesztivál a Vörösmarty téren

A legnépszerűbb és legkülönlegesebb csárdaételeket kóstolhatják meg a látogatók a Csárdafesztiválon, amelyet augusztus 20-22. között tartanak a budapesti Vörösmarty téren. Részletek:

Budaörsi Airshow 3

Augusztus 21., Budaörsi repülőtér

Légibemutatók, repülőgép és helikopter különlegességek, oldtimer és harci gépek, családi és gyermekprogramok. További információk.

Szentendre

Koncertet és bringatúrákat is ajánl a Szentendrei Skanzen

Augusztus 20. és 22.

 A Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódóan augusztus 20. és 22. között a természetet veszi górcső alá a múzeum. Az érdeklődők bringatúrán és természetjáró túrákon fedezhetik fel a szabadtéri múzeum területét és rejtett kincseit, a kézműves foglalkozásokon és a játszó udvarokon a természetes alapanyagok és játékok kerülnek középpontba.  A növényi festés mellett kémiai kísérletek, kőzetbemutató, nemezelés, ékszer-, távcső- és termésképkészítés, mesék és koncertek színesítik a programot. Augusztus 21-én 15 órakor a Kaláka Nálatok laknak-e állatok? című albumát hallgathatja meg a közönség.

Veszprém

VeszprémFest

Augusztus 17-21.

Tom Jones csütörtökön lép színpadra az ötnapos VeszptémFesten. Jazz+Az, Cotton Club Singers is koncertet ad. Programok.

Rozé, Rizling és Jazz Napok

Augusztus 22-ig

Minden nap három koncertet tartanak, a vokális jazz mellett blues, funk, fusion és rockabilly dallamokat is hallhat a közönség.
A fesztivál gasztronómiai kínálatában idén is harminc, a balatoni borrégióból érkező borász szerepel, valamint helyi őstermelők portékáival és kézműves ételekkel is találkozhatnak a Rozé, Rizling és Jazz Napokra látogatók. Programok.

Balatonföldvár

Bográcsfesztivál

Augusztus 18-22.

Idén is több Balaton-parti település polgármestere érkezik Balatonföldvárra bográcsfőző tudományát villantani. Továbbá lesz kiállítói és látogatói bográcsfőző verseny is. Emellett idén a fenntarthatóság és a sokszínűség jegyében minden ételes kiállítónál, és minden versenyen lesz vegán fogás. Részletek.

Balatonvilágos

10 nap strand

Augusztus 18-22. és 25-29.

Idén Zamárdi helyett Balatonvilágos ad otthont a Strand Fesztiválnak, mely 10 napon át száznál is több zenekarral, két színpaddal, tábortűzzel, kertmozival, előadásokkal, beszélgetésekkel és vízparti játékokkal várja a fesztiválozókat, vasárnaponként kifejezetten családokat megszólító programokkal.

Balatonboglár

Boglári Szüreti Fesztivál

Augusztus 18-22.

Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális-, bor-, gasztro családi fesztiválja. Rengeteg produkció 5 napon keresztül. Kézműves udvar, strand, ingyenes gyermek programok, bemutatók, játékok várják az idelátogatókat. Részletek.

Székesfehérvár

Székesfehérvári Királyi Napok

Augusztus 22-ig

A Koronázási Ünnepi Játékok a belvárosba hamisítatlan középkori hangulatot varázsol majd augusztus 20-22. között középkori piaccal, régizenei együttesek muzsikájával, hagyományőrző bemutatókkal és a királyi óriásbábokkal. Több koncertet is rendeznek a Székesfehérvári Királyi Napok idején: az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mellett lesz Best of Geszti és István, a király koncert is az egykori koronázó városban. Az idei nyár rendhagyó lesz a Koronázási Szertartásjátékok történetében is. A járvány miatt új bemutató nem született, a nézők a Bartók Béla téren három estén át három korábbi szertartásjáték előadást tekinthetnek meg. Program.

Győr

Augusztus 20. “Ünnepség, Család, Szórakozás”

Augusztus 19-21., Marcalváros – Szentlélek tér

Koncertek, gyermek- és családi programok. Fellép többek között Tóth Andi, Horváth Tamás, Vastag Csaba, AK26 is. Részletek.

Mosonmagyaróvár

Szent István Napok 

Augusztus 20-21.

 A két nap során számos színes program várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A fellépők között Danics Dóra, Majka & Curtis, Palya Bea és zenekara, valamint Rúzsa Magdi. Részletek.

Sopron

Hűség 100 Sopron

Augusztus 20-22.

Nagyszabású, ingyenes könnyűzenei programsorozat a soproni népszavazás 100. évfordulója alkalmából. Péntek este a Hoffersuli, a Paddy and the Rats és az Anna and the Barbies, szombaton a Firkin, a The Carbonfools és a Brains, vasárnap pedig a Flört Band, a Blahalouisiana és a Halott Pénz lépnek fel. Programok

Tatabánya

Szent István Családi Napok és Nyári Fesztivál

Augusztus 19-20., Csónakázó-tó

Részletes program itt, az esemény leírásában.

Szeged

Államalapítás Ünnepe

Augusztus 19-22., Széchenyi tér

 Koncertekkel, utcabállal és családi programokkal ünneplik az államalapítást Szegeden. “Töltsük együtt a hosszú hétvégét finom borokkal, sörökkel, pálinkákkal, kiváló ételekkel és kézműves vásárral. Augusztus 20-án Király Viktor koncerttel és 21 órától rakparti tűzijátékkal várjuk a kilátogatókat.” Részletes program.

Kecskemét

Hírös Hét Fesztivál

Augusztus 20-29.

Kiscsillag, Kollányi Zsuzsi & Ritmo akusztik, Zséda, Blahalousiana, Irie Maffia és még sokan mások. Ünnepi lézershow is lesz.
Programok itt.  

Szolnok

Szent István-napi ünnepség

Légi parádé, kenyérszentelés, tűzijáték, harcászati bemutató és tiszai hajós, fáklyás felvonulás is szerepel az augusztus 20-ai Szent István-napi ünnepség szolnoki programjában. A rendezvényt három helyszínen, a Tiszai hajósok terén, a Tisza-parkban és a Tisza-parton tartják meg. Péntek délelőtt a Szolnoki Belvárosi Szentháromság templomban ünnepi szentmise lesz, majd kenyérszentelés következik a templom előtti téren. A Kárpát-medence kenyerét, a hagyományoknak megfelelően, szétosztják a látogatók között. Délután légiparádét láthatnak zenei aláfestés mellett a Tisza fölött az érdeklődők, akiket idén is a Szolnokon állomásozó két nagy katonai repülőalakulat fog szórakoztatni. Este tűzijáték. 

Békéscsaba

Államalapító Szent István Ünnepe

Augusztus 20., Szent István tér

Lóci játszik koncert, Zenevonat Szuperprodukció az LGT sztárjaival – közreműködik Solti János (LGT), Karácsony János (LGT), Heincz Gábor “Biga”, Veres Mónika “Nika”, – kísér az Abrakazabra zenekar, tűzijáték is lesz. Részletek.

Gyula

Fennállásának 70. évét ünnepli a Körös Néptáncegyüttes

Az augusztus 20-i hosszú hétvégén családi programokkal, tűzijátékkal, Ismerős Arcok koncerttel és a Körös Táncegyüttes jubileumi gálaműsorával várják a városba érkezőket és a lakosokat Gyulán. Részletes program.

Pécs

Az Államalapítás Ünnepe – Fonó koncert és a Pannon Filharmonikusok hangversenye

Augusztus 20., Kodály Aperitif | Kodály Központ – terasz, liget

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebben

Kaposvár

Augusztus 20.

Családi programok, a Vár park ünnepélyes átadása. Részletek.

Debrecen

Debreceni Virágkarnevál

Augusztus  22-ig

Idén 14 virágkompozíció lesz látható a Debreceni Virágkarneválon. A virágkocsikat 20-án a Nagyerdei körúton kiállítva láthatja a közönség, este pedig különleges fénytechnikával megvilágítva tekinthetik meg azokat. Augusztus 21-én és 22-én a Kossuth téren és a Piac utcán lesznek láthatók a virágkocsik. Koncertek, programtábla itt.

A Debreceni Virágkarnevál egyik virágkompozícióját készítik Debrecenben 2021. augusztus 12-én.
MTI/Vajda János

Nyíregyháza

Augusztus 20.

Tűzijáték a Kossuth téren, 22.15-kor. Bővebben

Salgótarján

Államalapító Szent István Ünnepe

Augusztus 20.

A Fő téri program 17 órakor Homonnay Zsolt és Janza Kata operett műsorával kezdődik. Szabó Ádám, Csonka András, Fenyő Miklós koncertje a további program. A napot B. Tóth László, a legendás rádiós műsorvezető retro disco-ja zárja 21:45-től, egy látványos tűzijáték után. Részletek.

Kimaradt egy program, amit érdekesnek tartasz? Küldd el nekünk az utazas@startlap.hu e-mail címre, hogy közzétehessük!

A kormány könnyített a járványügyi szabályokon, így az augusztus 20-i eseményeken a programok bárki számára szabadon, korlátozások nélkül látogathatók. A kormányrendelet az augusztus 18. és 22. között rendezett állami és önkormányzati eseményekre is vonatkozik.