Meglepetés is lesz az idei légi parádén augusztus 20-án

Startlap Utazás
Olyat is lehet majd látni a Duna felett, amit Magyarországon magyar géppel még nem láthattak az emberek.

Meglepetéssel is készül a Magyar Honvédség az idei augusztus 20-ai budapesti légi parádéra – nyilatkozta a Magyar Honvédség parancsnoka a közmédiának csütörtökön a Parlamentnél, ahol személyesen is megtekintette az ünnepi parádéra gyakorlatozó pilótákat.

Ruszin-Szendi Romulusz a meglepetésről annyit mondott: olyat is lehet majd látni a Duna felett, amit Magyarországon magyar géppel még nem láthattak az emberek.

A honvédség Mi-24-es helikoptere repül a Duna felett az augusztus 20-ai budapesti légi parádé próbarepülése során Budapesten 2021. augusztus 12-én.
MTI/Máthé Zoltán

A vezérőrnagy elmondta: idén augusztus 20-án több mint 200-an teszik le katonai tiszti esküjüket a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Ezt követően, 9 órakor kezdődik a Duna felett tartandó légi parádé. A mintegy háromnegyed órás eseményen szinte a teljes magyar légierő képviselteti magát. Látni lehet majd a honvédség új kiképző gépeit, amelyek elengedhetetlenek a magyar nemzeti pilótaképzéshez. Ott lesz továbbá a Magyar Honvédség helikoptereinek minden típusa, köztük a H145M-es és a Mi-17-es helikopterek is. Az új utasszállító gépek – a Falcon és az A319-es Airbus – is bemutatkoznak, és a levegőben lesznek a Gripenek is – ismertette.

Lesznek “áthúzások” és egyéni bemutatók. “Meg szeretnénk mutatni, hogy mink van és mire képesek a pilótáink” – fogalmazott a vezérőrnagy, aki azt mondta: szeretné, ha minél többen eljönnének augusztus 20-án a Parlamenthez közösen ünnepelni az esküt tevő fiatal tiszteket, és megcsodálni, hogy mire képesek a pilóták a Magyar Honvédség régi és új eszközeivel.

A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: meg szeretnék mutatni, hogy azok a haditechnikai fejlesztések, amelyekről az elmúlt években beszéltek, valóban megvalósultak, és hogy ezeket az eszközöket a pilóták, a kezelőállomány képesek mesteri fokon üzemeltetni.

 

 

 

 

 

 

 

 

A valaha volt legnagyobb

Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére augusztus 20. hivatalos állami ünnep. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban azt mondta: a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek, 3 és fél napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz program lesz, köztük az olyan hagyományos programokkal, mint a zászlófelvonás, a katonai tisztavatás, a honvédségi légi parádé, az állami kitüntetések átadása és az esti tűzijáték.

Az idei augusztus 20-i központi programokról a szentistvannap2021.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

A Magyar Honvédség a kecskeméti repülőnapon is meglepetéssel készül, erről itt olvashatsz bővebben.

(MTI)