Augusztus 20. Budapesten: minden tudnivaló a tűzijátékról, programokról, közlekedésről

Startlap Utazás
Kétmillió látogatónál is több résztvevőre számítanak idén az augusztus 20-i ünnepségsorozat szervezői Budapesten. Mutatjuk a programokat, a tűzijáték helyszínét és időpontját, valamint a közlekedési információkat az ünnepi hétvégén, a MÁV, a Volánbusz, a HÉV és a BKK járatait is beleértve.

Frissítés: 

Elhalasztják a tűzijátékot

 

Az ünnepi tűzijáték elhalasztásáról döntött szombat déli ülésén a várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs.

Kovács Zoltán, a testület vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján az operatív törzs arra jutott, hogy az este 9 órára tervezett tűzijáték megtartása nem biztonságos. A tervek szerint a tűzijátékot jövő szombat este 9 órakor tartják meg.

Emellett az operatív törzs azt javasolta, hogy a most 17 órakor kezdődő ünnepi szentmisét a Szent István tér helyett a Szent István-bazilikában tartsák meg. A körmenet helyett pedig a bazilikában, a kihelyezett Szent Jobb ereklye előtt zenés imaórát tartsanak – írta Kovács Zoltán, ismételten kérve: a Szent István- napi rendezvényekről és az időjárási körülményekről részletesen tájékozódjanak az érdeklődők a programsorozat applikációján és honlapján, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján és a média híradásain keresztül.

Az elhalasztott tűzijáték miatt nem közlekednek az éjszakai többletvonatok, hévek, mentesítőbuszok sem.

Húsznál is több rendezvényhelyszín között válogatva mindenki megtalálja a kedvére valót augusztus 18. és 21. között az államalapítás ünnepének alkalmából Budapesten – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A közlemény szerint a Szent István-napi rendezvények idejére Budapest belvárosa, a budai és pesti rakpart, az Országház és környéke, valamint a Gellérthegy és számos egyéb helyszín is színes és izgalmas forgataggá alakul.

Az idei ünnepségsorozat szervezői a tavalyi, közel kétmillió látogatónál is több résztvevőre számítanak: több száz programmal, családi és gyermekműsorokkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint hagyományos magyar ízekkel várják a látogatókat. 

Érdeklődők a Magyar Ízek Utcája rendezvényen a Várkert Bazárnál 2021. augusztus 20-án.  Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Augusztus 20.: színes programkavalkád Budapesten

Augusztus 20-ai ünnepnap programja hagyományosan a Kossuth téri zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik, ezt követően kerül sor a Magyar Honvédség légiparádéjára, a Kapisztrán téren pedig különleges hadászati bemutatókat és kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. Szintén aznap kerül sor az ünnepélyes tisztavatásra a Kossuth téren. Az ünnepnap során ingyenesen megtekinthető az Országházban a Szent Korona.

A négynapos ünnepségsorozat keretében, a hivatalos programok mellett változatos műsorkínálat, családi és gyermekprogramok, valamint könnyűzenei koncertek sora várja az érdeklődőket. Ismert és népszerű hazai és külföldi előadók, a hazai rockélet klasszikusai és elektronikus zenei produkciók alkotják a zenei programok gerincét, amelyet utcazene fesztivál és operettszínpad kísér.

A Szent István-nap programja, a műsorokkal kapcsolatos részletes információk folyamatosan bővülő tartalommal  érhetők el a www.szentistvannap.hu weboldalon.

A zenés előadások mellett a már ismert Mesterségek ünnepe, valamint a tavalyi sikert követően újfent megrendezett Divat&Design Fesztivál is színesíti a programot. A gasztrokultúra kedvelőit pedig a Magyar Ízek Utcája és a Csárdafesztivál, illetve a Food Truck Show várja. Az idei évben Hold-fény-mesék címmel látványos ünnepi menet tekinthető meg az Andrássy Úton.

A látogatók ellátásáról a meglévő vendéglátóipari egységek mellett több mint százötven kitelepülő kereskedő is gondoskodik, akiktől a tavalyi évben bevezetett megfizethető, szabott áras termékeket lehet megvásárolni. A SZIN Bisztrókban a dobozos és csapolt sör idén is 350 forintért, de az üdítők többsége is szintén ennyiért lesz kapható, míg a fél literes ásványvízért 190 forintot kell fizetni.

Az augusztus 20-i tűzijáték

A Szent István Nap rendezvényeinek csúcspontja az idei évben is az augusztus 20-ai tűzijáték. Az este 9 órakor kezdődő program során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel. A látványos, a Margit híd és a Petőfi híd között 4,3 kilométer hosszan zajló, mintegy félórás program során 600 drón is a levegőbe emelkedik majd. Az idei tűzijáték költsége nettó 1,3 milliárd forint.

Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án.
MTI/Máthé Zoltán

“Tűz és fények játéka” műsorát látványos és monumentális drón show, ünnepi fényfestés – az Országház, a Nemzeti Galéria valamint a Gellért-hegy felületén – egészíti ki, mely a Margit hídtól a Szabadság hídig nyújt majd szemkápráztató élményt a közönség számára – tájékoztatott az MTÜ.

Augusztus 20.: változások a MÁV, a Volánbusz és a HÉV közlekedésében az ünnepi hétvégén

 Az augusztus 20-ai tűzijáték utántöbb kocsival közlekedő vonatokat indít a MÁV. Változik a Volánbusz- és a HÉV-járatok menetrendje az ünnepi hétvégén.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság a vasúttársaság honlapján csütörtökön azt írta:

az ünnepi hétvégén a vonatok közlekedési rendje nem változik, mivel augusztus 20. szombatra esik.

A Volánbusz járatai augusztus 19-én, pénteken a hét utolsó, nyári tanítási szünetes munkanapján, 20-án, szombaton munkaszüneti napra, 21-én vasárnap a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek.

Az augusztus 20-ai ünnepi eseményekről a Volánbusz autóbusz-járataival is hazautazhatnak a résztvevők. A fővárosból menetrend szerint közlekedő közvetlen járatok utolsó indulási időpontjai a Volánbusz honlapján érhetők el. Egyes helyi járatok szintén az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek, erről a társaság honlapján, a települések aloldalain érhetők el információk.

A szentendrei HÉV vonalán augusztus 20-ától 31-éig a HÉV módosított menetrend szerint, a hétköznap reggeli csúcsidőszakban a megszokottnál ritkábban jár karbantartás miatt. Augusztus 20-án a vonatok egész nap hat kocsival közlekednek; a Batthyány tér és Békásmegyer között 21.30-tól 22 óráig 5 percenként, utána 23 óráig 5-10 percenként járnak.

A ráckevei HÉV vonalán augusztus 20-án délutántól a vonatok hat kocsival közlekednek; 21.35-től üzemzárásig 30 percenként indulnak a Közvágóhídtól Ráckevére.

A csepeli HÉV vonalán augusztus 20-án délutántól a vonatok hat kocsival közlekednek 21.30-tól 23 óráig 7-8 percenként járnak.

A gödöllői HÉV vonalán augusztus 20-án délutántól a vonatok szintén hat kocsival közlekednek – írta a MÁV Zrt.

Közlekedési változások Budapesten

A rendezvények miatt több helyen kell forgalomkorlátozásra és lezárásokra készülni a fővárosban, melyek érintik a közösségi közlekedést is.

Az elmúlt években már bevált gyakorlat szerint augusztus 20-án a délutáni és esti időszakban városszerte sűrűbben közlekednek a közösségi közlekedési járatok.

A Budapesti Közlekedési Központ a kötöttpályás közlekedési eszközök, elsősorban a metrók igénybevételét javasolja. Az M3-as metró augusztus 20-án és 21-én (szombaton és vasárnap) egész nap a hétköznapokon megszokott rend szerint jár Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között, de nem áll meg a Nagyvárad tér állomáson; a kimaradó szakaszon pótlóbusszal lehet utazni. Az aktuális, valós idejű közlekedési rendről a BKK oldalán lehet tájékozódni.

Minden közúti, közösségi közlekedési változás itt.

Milyen lesz az időjárás? 

Az előrejelzések szerint pénteken egy hidegfront vet véget a hőségnek, kiadós mennyiségű csapadék várható.  A hidegfront átvonulását heves zivatarok kísérik, amelyek felhőszakadással, jégesővel is járhatnak. Szombaton nagy területen megerősödik az északi, északnyugati szél, zivatarban viharos széllökések is várhatók.

Csütörtökön az operatív törzs keretein belül létrejött egy kimondottan az időjárással foglalkozó munkacsoport, mely folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását és amennyiben szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépések megtételéről. Bármilyen, a programokban bekövetkező esetleges változásról vagy az időjárással kapcsolatos intézkedésekről azonnal tájékoztatni fognak.

(MTI)