A fogfájás leggyakoribb következményei

Sokan még mindig nehezen veszik rá magukat a fogorvossal való találkozásra, pedig a felhasznált technológiák és megoldások miatt szinte már teljesen fájdalommentesen kezelhetők a különféle száj- és fogbetegségek. A fogfájás hátterében több probléma is állhat, amiket, ha nem kezelnek időben, a következmények még fájdalmasabbak lehetnek.

Szerző: Szponzorált tartalom

Forrás: startlap.hu | 2020-10-05 00:01

A fogfájás, mint tünet néha enyhíthető házi praktikákkal, mint a borogatás, hűtés, öblögetés, és persze a fájdalomcsillapítók is hatnak ideig-óráig, de ha komolyabb probléma áll a háttérben, akkor ezektől biztos nem szűnik meg a fájdalom véglegesen.

Mi okozhat fogfájást?

A szájüregben nemcsak a fogak okozhatnak panaszokat, hanem fájdalmat érezhetünk az íny betegségeikor is, ha fizikai sérülés éri a nyálkahártyát, vagy például, ha afta üti fel a fejét a szánkban. Ezért el kell tudnunk különíteni a fájdalmat, és az íny panaszokat nem összekeverni a fogfájással.

Az íny gyulladását, vérzését és fájdalmát okozhatja sérülés, túl erős fogmosás, a fogkő elszaporodása és irritációja. Ha átmeneti panaszról van szó, akkor a fogíny gyulladása megszűnhet akár a megfelelő ecsetelő vagy öblögető alkalmazásával is, de ha pl. fogkő okozza a gyulladást, akkor mielőbb fel kell keresni az orvost és eltávolíttatni. Kellemetlen lehet akár a beszorult ételmaradék is, ami mind a fogat, mind az ínyt sérti, ezért használjunk fogselymet és ne fogpiszkálót, ami inkább súlyosbíthat a kellemetlenségen!

A fogfájás okozója lehet a fog belső anyagainak romlása, azaz a fogszuvasodás, egy idejétmúlt tömés, esetleg gócként funkcionáló mélyebb gyulladás, de fájhat a növekvő és magának utat törő bölcsességfog is, ami akár az állkapocsba és a fülekbe is sugározhat.

Minimum 6 havonta javasolt felkeresni a fogorvosod, akkor is, ha nincs semmilyen kellemetlen tünet.

Milyen következményekkel számolhat, aki nem megy el szakemberhez?

A fog- és ínyproblémák komoly szövődményekkel járhatnak, ami miatt nem érdemes gyötrődni a fájdalommal. A fog elhalása, menthetetlenné válása, majd elvesztése, a fájdalmas fogágybetegségek, az állkapocs csontszövetének károsodása, a rágófelület hiánya, vagy akár más szervrendszerek góc általi megbetegedése mind-mind olyan következmény, ami elkerülhető lenne.

Rendszeres kontroll vizsgálattal elkerülhetjük a kellemetlen betegségeket.

A legjobb védekezés a megelőzés

A legjobb védekezés, ha odafigyelünk a szájhigiéniára, és rendszeresen részt veszünk fogászati szűréseken. Minimum 6 havonta javasolt felkeresni a fogorvosod, akkor is, ha nincs semmilyen kellemetlen tünet, mert fogkő eltávolításra biztosan szükséged lesz. A fogak, az íny, a nyálkahártya és a szájüreg más területeinek kontroll vizsgálatával elkerülhetjük a legkellemetlenebb betegségeket!