A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által vezetett Hungarikum Bizottság 2016. június 17-én, Kisvárdán tartotta legutóbbi ülését. Egyik napirendi pontként a Törley pezsgő hungarikummá nyilvánítását vitatták meg.  A bizottsági tagok megismerve a Törley pezsgők múltját és jelenét bemutató pályázati anyagot úgy döntöttek: hungarikummá nyilvánítják a Törley pezsgőt.

Mik azok a hungarikumok?

A hungarikum olyan egyedülálló értéket jelöl, ami a nemzetre jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számít.

Hungarikum többek közt lehet természeti jelenség, mint például az Aggteleki-karszt vagy a Hévízi-tó, olyan technológiai-jellegű örökség, mint Neumann János életműve, de szintén hungarikum az alföldi kamillavirágzat, a kürtőskalács, a magyar akác és a belőle készülő méz.

Törley-ék már 1895-ben a „császári és királyi udvari szállítók” kitüntető címet viselték, pezsgőjüket pedig a hazai ipar egyik büszkeségeként tartották számon. Ennek a történetnek méltó megkoronázása a mostani hungarikummá nyilvánítás.

134 évnyi pezsgés története

A pezsgő császáraként is emlegetett Törley József a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit kívánta kamatoztatni, amikor úgy döntött, hogy megalapítja hazai pezsgőpincészetét. Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj- és klímaadottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez. A gyártáshoz Budafokon lelt ideális, mészkőbevájt pincékre.

A pincészet 1907-ben ünnepelte negyedszázados jubileumát, a Törley pezsgőket akkor már Amerikától Ausztráliáig ismerték. A gyárnak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában is voltak lerakatai, sőt már Párizsban is ittak Törley-t, ami abban a korban az egyik legnagyobb elismerésnek számított. A gyár termelése az 1910-es években már elérte a 2 millió palackot. Történetének egyik szakasza lezárult 1944-ben, de a nemes italok készítése tovább folytatódott.

A Törley név ma Magyarországon egyet jelent a pezsgővel. A legismertebb és legelismertebb magyar pezsgőmárkaként a Törley név összeforrt a minőséggel és a hagyománytisztelettel. Köszönhető ez az alapító Törley József jelmondatának, mely ma is a cég filozófiájának alapköve: „Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt!”

 

Még több friss hír

Vigyük oviba, iskolába a gyereket vagy ne?

nlc.hu3 órája

A hiperbár oxigénterápia visszafordíthatja az öregedést

szimpatika.hu4 órája

Barlangok és hajóroncsok is vannak a világ legmélyebb medencéjében

hamuesgyemant.hu14 órája

Miért hiszitek fiúk, hogy a legénybúcsún bármit megtehettek?

she.life.hu14 órája

Ez lesz az első karácsonyom nélküled - már semmi nem lesz olyan, mint régen

she.life.hu14 órája

Náray Tamás lesz ma este a Momentán Társulat vendége

hamuesgyemant.hu16 órája
Töltés

Mai nap hírei

Emelem kalapom az egyedülálló anyák előtt

she.life.hu5 órája

Hol tér el A korona a királyi család valóságától?

noklapja.hu13 órája

Diana menyasszonyi ruhája államtitok volt

marieclaire.hu19 órája

Családi szobákat alakítottak ki a Szent János Kórház szülészetén

babaszoba.hu3 órája

Ez lesz az első karácsonyom nélküled - már semmi nem lesz olyan, mint régen

she.life.hu14 órája

Sophia Loren méltó búcsúfilmet kapott a fiától

noklapja.hu16 órája