Zelenszkij üzent Putyinnak

Startlap - Startlap
Ukrajna szerint már 9000 orosz katona halt meg. Mariupol városvezetése népírtásról beszél. Lvivbe költözött a magyar nagykövetség. Az ukrán-orosz válság hírei.

Zelenszkij üzent Putyinnak

Újabb videót tett közzé Volodimir Zelenszkij, amelyben többek közt arról beszélt, hogy az ukrán védelmi vonalak kitartanak, de folyamatosak az ország ellen intézett rakétatámadások. Az orosz elnöknek is üzent. Zelenszkij beszédét ebben a cikkben szemlézték.

Kijevből Lvivbe költözött a magyar nagykövetség

“Az ostromállapot miatt Kijevi Nagykövetségünk és Konzuli Hivatalunk már nem tudja ellátni feladatát, ideiglenesen bezár. A továbbiakban Ungvári Főkonzulátusunk próbálja tájékoztatni az Ukrajnában rekedt magyar állampolgárokat” – közölte a kijevi nagykövetségre hivatkozva a 24.hu.

Mariupol városvezetése népírtásról beszél

Ivóvízért állnak sorban Mariupol lakosai 2022.03.03-án (Ivan Rodionov / Sputnik / Sputnik via AFP)

Az oroszok leállítják az áram-, a víz- és a hőszolgáltatást Mariupolban, a hidakat és a vasúthálózatot pedig lerombolják – állítja a város vezetése. Rövid helyzetjelentés az Azovi-tenger egyik stratégiailag fontos kikötővárosából itt.

Ukrajna állítólag új helyszínt kért a tárgyalásokra

Már megérkezett Lengyelországba az ukrán tárgyalóküldöttség, de ellenzi, hogy a tárgyalásokat a fehéroroszországi Belavezsszkaja Puscsa Nemzeti Parkban tartsák – közölte csütörtökön a Fehérorosz Demokratikus Erők Kerekasztalának vezetője. Bővebben.

Ukrajna szerint már 9000 orosz katona halt meg a háborúban

Oroszország és Ukrajna is újabb adatokat közölt a háború áldozatairól. A BBC ismertette a számokat, hozzátéve, hogy ezek igazságtartalmát nem tudták még leellenőrizni. A számokat itt találod.

Lavrov: A harmadik világháború nukleáris háború lenne

Russian Ministry of Foreign Affa / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az Egyesült Államok elnöke nemrég arról beszélt, hogy két alternatíva van: orosz szankciók, vagy a harmadik világháború. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy moszkvai sajtótájékoztatóján reagált Joe Biden kijelentésére. Íme.

Jászberényi Sándor jelenti Kijevből: “A szoptató anyáknak elmegy teje”

Ukrajna legnagyobb gyermekkórházában járt Jászberényi Sándor, a 24.hu-t Kijevből tudósító író, újságíró, valamint fotós kollégája, Hölvényi Kristóf. Megrázó beszámoló arról az óvóhelyről, ahol az anyák már mind elsírták a könnyeiket. Ide kattints.

Komoly kibertámadást indíthatnak az oroszok

A kibernagyhatalomnak tartott Oroszország a háború előtt mutatott némi hackeraktivitást, de azóta inkább a hagyományos eszközökre koncentrál: a tankokra, tüzérségre, repülőkre. Ez a szakértőket is meglepte, hiszen az oroszok évtizedek óta építik a kiberhadseregüket. A CBS-nek megszólaló szakértők szerint ugyanakkor a nyugati gazdasági szankciók miatt az orosz és oroszbarát hackerek támadásba lendülhetnek a közeljövőben. A témáról bővebben itt olvashatsz.

Nagy a nyomás Szerbián, de továbbra sem vezet be szankciókat Oroszország ellen

Szerbia óriási nyomás alatt áll amiatt, hogy egyedüli európai országként nem csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerda este. A szerb elnök azt is megpróbálta elmagyarázni, miért döntött így Belgrád. Ebből a cikkből megtudhatod.

Kaszparov: Fiatalok ezrei halnak meg egy őrült miatt

A volt sakkvilágbajnok Garri Kaszparov élesen kritizálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Ez tragédia az országom számára. Fiatal oroszok ezrei halnak meg emiatt az őrült diktátor miatt. Sokan közülük Putyin idejében születtek és az ő idejében is halnak meg – fogalmazott az 58 éves Kaszparov a német Frankfurter Allgemeinen Zeitungnak adott interjújában, amelynek fontosabb részleteit ebben a cikkben közlik.

 

Címlapkép: UKRAINE PRESIDENCY / AFP

 

Ez is érdekelhet

képcím

Putyin: Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól...

képcím

Prigozsin: A Wagner-csoport marad Bahmutban

képcím

Beismerő vallomást tett a csütörtöki szerbiai utcai...