Zelenszkij Orbánt kritizálta - sokasodnak a magyar válasznyilatkozatok

Startlap - Startlap
Johnson: Ukrajna megnyerheti a háborút; várhatóan bejelentik a gázmegállapodást; félperces videón a háború első hónapja. Az ukrán-orosz válság hírei.

Zelenszkij Orbánt kritizálta – sokasodnak a magyar nyilatkozatok

Csütörtök este az Európai Tanácsban szúrt oda Orbán Viktornak Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök. Zelenszkij az EU-s tagországokat sorolta: volt, akinek megköszönte a támogatást, másokat további kiállásra buzdított. “Magyarország… itt meg kell állnom, és őszintének kell lennem” – mondta, miután Magyarországra került a sor, majd konkrétan Orbánhoz intézte szavait. Erről itt olvashatsz bővebben.

Ezt követően a magyar kormányfő, illetve a magyar külügyminiszter is reagált a kritikára. Orbán válaszát itt, Szijjártó szavait pedig itt olvashatod el.

Később a Külügyminisztérium is “megfejtette” Zelenszkij beszédét, Menczer Tamás külügyi államtitkár a Kossuth Rádióban értelmezte az ukrán elnök szavait és az arra adott magyar válaszokat. Elöljáróban annyit elárulunk, hogy a szemüvegen van a hangsúly. Ide kattints.

A britek szerint az ukránok sikerrel verték vissza az orosz erőket Kijevnél

A brit védelmi minisztérium közzétette a háborúról szóló legfrissebb hírszerzési jelentését, amely szerint Ukrajnának sikerült visszafoglalnia a fővárostól, Kijevtől keletre és északnyugatra fekvő városokat és védelmi állásokat. A minisztérium értékelésében azt is megemlíti, hogy Oroszország utánpótlási vonalai túlterheltek. Íme a jelentés.

Nagy arányban hibásodnak meg az orosz rakéták

Az orosz rakéták meghibásodási aránya eléri a 60 százalékot – írja több meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva a Reuters. A hibákat bármi okozhatja: a kilövés képtelenségtől kezdve a becsapódás utáni robbanás elmaradásáig. A meghibásodási arány – melyet a Reutersen kívül más szervezet nem ellenőrzött – magyarázatot adhat arra, hogy Oroszország miért képtelen egyről a kettőre jutni az egy hónapja tartó invázióban.

Az Egyesült Államok szerint Oroszország legalább 1100 rakétát indított a háború kezdete óta. Azt nem közölték, hogy hány találta el célpontját, és hogy sikeresen felrobbantak-e. Oroszország nem válaszolt a Reuters megkeresésére. (24.hu)

Orosz hadihajóra mértek csapást az ukránok a megszállt Berdjanszk kikötőjében

Egy orosz partraszálló hajó megsemmisült, két másik pedig megrongálódott a megszállt ukrán kikötővárosban, Berdjanszkban –  közölték az ukrán illetékesek. Részletek. 

Biden találkozik von der Leyennel, várhatóan bejelentik a gázmegállapodást

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Joe Biden amerikai elnök Brüsszelben találkozik Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, ahol várhatóan bejelentik az Egyesül Államokból Európába irányuló cseppfolyósított földgázszállítások növelésére irányuló terveket. (24.hu)

Johnson: Ukrajna megnyerheti a háborút

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Ukrajna megnyerheti az Oroszországgal vívott háborút, legalábbis abban az értelemben, hogy Oroszország nem lesz képes Ukrajna teljes elfoglalására. Részletek.

Az EU-s vezetők szerint el kell ítélni a háborús bűnök elkövetőit

A Brüsszelben ülésező uniós vezetők nyilatkozatot adtak ki, amelyben követelik Oroszország Ukrajnával szembeni “agresszív háborújának” befejezését, és elítélik az ország polgári lakossága és infrastruktúrája elleni támadásait. (24.hu)

Félperces videón a háború első hónapja

Félperces videóban foglalták össze a háború első hónapját az Institute for the Study of War munkatársai – írja a hvg.hu. Ez egy amerikai thinktank, melynek tagjai között magasrangú katonákat, politikusokat és volt CIA igazgatókat is találunk. A videót ezen a linken találod.

Novák Katalin egyértelműen fogalmazott a Kossuth Rádióban a háborúról

Államfővé választása utáni első interjújában a megdöbbentő orosz agresszióról beszélt Novák Katalin. Bővebben.
 

Címlapkép: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

NATO-főtitkár: Ha fegyvereket adtunk át Ukrajnának, akkor ezek...

képcím

"Szereted a délutáni alvást?" - Orbán gyerekek kérdéseire...

képcím

Orbán Viktor faképnél hagyta Márki-Zay Pétert - A hét hírei...