Zelenszkij: Ilyet a helyiek még a náci megszállás alatt sem láttak

Startlap - Startlap
A műholdfelvételek szerint az oroszok hazudnak a bucsai mészárlásról; Oroszország átcsoportosítja haderejét; fontos területeket foglaltak vissza az ukránok. Az ukrán-orosz válság hírei.

Zelenszkij: Ilyet a helyiek még a náci megszállás alatt sem láttak

Az ukrán hatóságok szerint mintegy háromszáz civilt kínoztak és öltek meg az orosz csapatok az azóta felszabadított Bucsa településén, de máshol még nagyobb lehet az áldozatok száma – jelentette be hétfő éjjel Volodimir Zelenszkij. A cikk itt folytatódik.

Oroszország ENSZ-nagykövete szerint viszont provokáció volt a bucsai vérengzés. Részletek.

A kedden közölt műholdfelvételek ugyanakkor bizonyíthatják, hogy az oroszok hazudnak a bucsai mészárlásról. Íme.

Megkínzott civilek holttesteire bukkantak Szumi megyében

Legalább három olyan civil holttestét találták meg Szumi megyében, akiket előzőleg megkínoztak – írja Dmitro Zsivickij kormányzó tájékoztatása alapján a Kyiv Independent. A holttestek Konotop város környékén voltak, ahonnan április 3-án vonultak ki az oroszok. (24.hu)

Oroszország átcsoportosítja haderejét

Az Egyesült Államok szerint Oroszország stratégiát váltva Kelet- és Dél-Ukrajnára összpontosítja katonai erőit – közölte hétfőn Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó Washingtonban. Sullivan szerint az orosz katonai vezetés az eddigi katonai kudarcok tükrében átdolgozza célkitűzéseit. Hogy Washington szerint mire készül ezen túl Moszkva, megtudhatod ebből a cikkből.

Brit kormány: Fontos területeket foglaltak vissza az ukránok

A brit védelmi minisztérium kedd reggel is közzétette napi összefoglalóját az ukrán helyzetről. A részletekért ide kattints.

Zelenszkij felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Volodimir Zelenszkij a bucsai vérengzés helyszínén 2022.04.04-én (STR / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)

Volodimir Zelenszkij az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) készül felszólalni a testület keddi ülésén. Ezt az ukrán elnök jelentette be keddre virradóra közzétett videóüzenetében. Legfrissebb üzenetéről itt olvashatsz bővebben.

Oroszország nem törlesztheti az adósságát amerikai számlákról

Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőtől megtiltotta, hogy Oroszország az államadósságát amerikai bankokban vezetett számlákról rendezze – közölte a tárca szóvivője. Bővebben.

Népszava: Putyin állításával szemben Magyarország is a piaci árat fizette az orosz gázért januárban

Vlagyimir Putyin állításával szemben Magyarország januárban nem a piaci ár ötödét, hanem pontosan a piaci árat fizette az orosz gázért – írja a Népszava a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által most frissített, januári adatok alapján. Részletek.

100 millió dollárt ad Japán az Ukrajnát segítő országoknak

100 millió dollárral támogatja Japán azokat az országokat, amelyek segítik Ukrajnát – jelentette be a Twitteren Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A bejegyzésben Morawiecki Lengyelországot említette, de azt nem, hogy milyen más országokat érint a támogatást. (24.hu)

 

Az orosz-ukrán háború eseményei percről percre itt.

Címlapkép: AFP / MAXAR

Ez is érdekelhet

képcím

Csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát

képcím

Eljárást indítottak a lélegeztetőgép-biznisz egyik szereplője...

képcím

Szombattól emelkedik a gáz lakossági piaci ára