Vona Gábor szerint nem Orbán, hanem a polgári társadalom hiánya az igazi fenyegetés

Startlap - Startlap
Ha a rendszer megváltoztatása nélkül leváltanák Orbánt, csak jönne utána egy másik Orbán.

Nem egyszerűen Orbán Viktort kell leváltani, hanem azt a tömeglélektani helyzetet, amely hatalomba segítette, és ott is tartja – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Vona Gábor, aki célul tűzte ki, hogy az embereket gondolkodásra sarkallja. Beleértve a Fidesz szavazóit is, akiknek egy valódi polgári társadalomban szerinte fel kellene szólalniuk, amikor a kormány nekimegy a Magyar Tudományos Akadémiának. 

Nem kormányt, hanem rendszert kell váltani

Ami engem ma a pártpolitikában egyedül lelkesíteni tudna, az a Jobbik–LMP–Momentum-konstelláció. Nem az a cél, hogy egy nagy uniópárt jöjjön létre, hanem olyan stratégiai szövetség, amely rendszerváltást ér el – hiszen itt már nem kormányt, hanem rendszert kell váltani –, majd ezután egy demokratikus, európai és polgári társadalom felépítésén fáradozva megvívhatnák egymással a politikai versenyüket

– mondta el Vona a pártpolitikához való viszonyát firtató kérdésre.

Ügyek mentén volna érdemes haladni

„Az ügyek az utcán hevernek, de mivel kizárólag a politikai és a kereskedelmi, celebvalóság tematizálja az életünket; nincsen erős, polgári, harmadik nyilvánosság, illetve az ezt fenntartó aktív társadalmi hálózat, ezek nagy része az utcán is marad gazdátlanul” – fejtegette a Jobbik egykori vezetője.

Nem lehet Orbán leváltása a fő cél

„Ha leváltanánk az Orbán-kormányt, meggyőződésem, hogy nem változna érdemben az ország helyzete. Egy átmeneti és kaotikus időszak után előbb-utóbb jönne egy újabb „Orbán Viktor”, aki felismerné a rideg valóságot, hogy nincs polgári társadalom, nincs öntudatos középosztály, vagyis szinte bármit meg lehet tenni az emberekkel. Ehhez mindössze álbiztonságérzetet kell kreálni. Az a kínos üzenetem: hogy valójában nem Orbán Viktort kell leváltani, hanem azt a tömeglélektani helyzetet, ami hatalomba segítette, és ott is tartja. Én nem egy konkrét személlyel küzdök már, hanem a mögötte lévő láthatatlan erővel, vagyis a társadalom tanult tehetetlenségével” – vélekedik Vona.

Ez is érdekelhet

képcím

Kásler elmondta, kiknek kellene felvenni a negyedik oltást

képcím

Árstop: megérkezett a hivatalos, pontosított rendelet, kiderült...

képcím

Hamarosan a központi időpontfoglalóban is regisztrálhatsz a...