Vita alakult ki az OTP feketelistás szerepléséről

Startlap - Startlap
A bank cáfolja az ukrán antikorrupciós ügynökség állításait.

A Világgazdaság megkeresése nyomán az OTP Bank kommunikációs osztálya közölte, hogy egyeztetéseket folytatnak az ukrán antikorrupciós ügynökséggel, az NAZK-val arról, hogyan tudnának lekerülni annak megbélyegző listáról. „Az eddigi folyamat során minden információigényt teljesítettünk, de ha további kérdéseket kapunk, természetesen azokra is válaszolni fogunk” – írta a bank.

Mint ismeretes, a magyar pénzintézet hónapok óta fenn van az ukrajnai háborút támogató nemzetközi cégek listáján, amit az NAZK állított össze. Az ukrán hatóság többek között azzal vádolja az OTP-t, hogy kedvezményes kölcsönöket biztosítanak olyan oroszországi katonáknak, akik részt vesznek az ukrajnai hadműveletekben. 

Az OTP Bank szerepeltetése a „háború szponzoraként” teljességgel méltatlan, és arra fogunk törekedni, hogy erről meggyőzzük az ukrán illetékeseket is

– írta a magyar pénzintézet.

Az ukrán ügynökség május 4-én vette fel az OTP a háborús szponzorokat felvonultató cégek listájára az oroszországi tevékenysége és a két elszakított kelet-ukrán tartomány elismerése miatt. A VG beszámolója szerint Agia Zagrebelska, az NAZK egyik vezetője utalt nemrég nyilatkozatában arra, hogy készek tárgyalni a magyarokkal a feketelistáról való lekerülés feltételeiről. Az OTP erre válaszul pontokba szedve tagadta az ukránok állításait. Mint írják: 

“Az NAZK az OTP Bankot megbélyegző döntése alátámasztására több téves, valótlan érvet hozott fel. Ezek közül az alábbiak a legjelentősebbek, amelyek cáfolatával az OTP Bank tisztázni kívánja a helyzetet:

1. „Az OTP Bank fontos szerepet tölt be Oroszország nemzetgazdasága szempontjából.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy az OTP Bank Oroszországban 0,17 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, azaz a súlya az orosz bankpiacon nem éri el a két ezreléket. Az NAZK listájára az OTP-nél lényegesen nagyobb helyi jelenléttel rendelkező nemzetközi bankok és egyéb vállalatok nem kerültek fel, ami önmagában megkérdőjelezi a listára kerülésről szóló döntés hitelességét.

2. „Az OTP Bank Ukrajna megszállt területein (Donbasz, Krím) folytat tevékenységet.”

Ezzel szemben az igazság az, hogy az OTP csoport egyik tagja sem folytat semmilyen tevékenységet Ukrajna azon területein, amelyeket az Orosz Föderáció megszállás alatt tart. Az OTP csoport minden piacán a helyi és nemzetközi jogszabályok teljes betartásával működik, beleértve a szankciós előírásokat is. 

Ennek megfelelően 2014-ben is szabályszerűen és haladéktalanul megszüntette valamennyi tevékenységét a megszállt területeken. Az NAZK döntésének téves indoklása onnan származhat, hogy Oroszországban is van Donyeck nevű település, ahol valóban a közelmúltig volt (a nemzetközti szankcióknak megfelelően) működő OTP Bank fiók – az OTP-t feljelentő Olekszandr Dubinszki feltehetően ezt keverte össze az ukrajnai Donyeckkel.

3. „Az OTP Bank kedvezményes hitelt biztosít az orosz hadsereg tagjainak.”

Ezzel szemben a tények azt mutatják, hogy az Orosz Föderáció törvényben írja elő (106–FZ) valamennyi pénzügyi szolgáltatónak, hogy azok számára, akik részt vesznek a „különleges katonai műveletben”, 2023. december 31-ig mentesülniük kell a hiteltörlesztés és kamatfizetés alól. A határidő után a törlesztés folytatódik. Az OTP Bank sem kedvezményesen, sem máshogy nem nyújt új hitelt az Orosz Föderáció fegyveres állományának tagjainak.

4. „Az OTP Bank elismerte a Luhanszki és a Donyecki »Népköztársaság« létezését.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy az OTP Bank – összhangban az EU és azon belül Magyarország hozzáállásával – soha semmilyen formában nem ismerte el ezeknek a területeknek az önállóságát.”

Kiemelt kép: MTVA/ Róka László

Ez is érdekelhet

képcím

Macron: Nem lehet kizárni csapatok küldését Ukrajnába

képcím

Putyin szerint az ukrajnai magyarok történelmi hazájukhoz akarnak...

képcím

Kiderült, mi lehet az azonosítatlan tárgy, ami Lengyelországba...