Viszi a háború a nyugdíjunkat? Az ukrán válság hatásai a pénzünkre

Startlap - Startlap
Az eleve magas inflációs nyomás a sokszorosára növekedhet, de mennyit éreznek majd ebből a nyugdíjasok? Mennyit érhet a nyugdíj hosszú távon, és milyen emelések, plusz pénzek várhatók az idén? A kérdésekre szakértők válaszolnak. Délelőtti hírösszefoglaló.

Viszi a háború a nyugdíjunkat? Az ukrán válság hatásai a pénzünkre

A háború kitörésével az eleve magas inflációs nyomás a sokszorosára növekedett, és ezen nem segít, hogy nem vagyunk az euróövezet részei. A magyar nyugdíjkassza állapotától, amit “kegyetlenül megrángathat az orosz-ukrán háború, az infláció”, 2,5 millió ember élete függ. Mennyit érzékelhetnek majd mindebből a nyugdíjasok, mennyit fog érni a nyugdíj hosszú távon? Milyen emelés vagy plusz juttatás várható 2022-ben? Hogyan alakul majd a nyugdíjkorhatár? És végül hogyan érdemes a fiatalok számára elkezdeni az öngondoskodást? Pénzügyi podcastunk legújabb részében erről beszélgetnek Farkas András nyugdíjszakértővel és Veres Patrik pénzügyi szakértővel. Bővebben.

“Szó sincs arról, hogy Ukrajna feladja Mariupol városát és letenné a fegyvert”

Ezt az ukrán miniszterelnök-helyettes nyilatkozta, miközben az orosz honvédelmi irányítási központ igazgatója vasárnap este biztonságos kijutást ígért mindenkinek, aki leteszi a fegyvert. Az orosz invázió minden eddiginél súlyosabb támadásait elszenvedő kikötőváros helyzetéről ebben a cikkben írnak.

Tarlós István csecsemőkori rémálmához hasonlította Márki-Zay Pétert

Budapest korábbi főpolgármestere hosszabb hallgatás után viccekkel tért vissza a politika színpadára. Tarlós az óbudai Fidesz gyűlésén szólalt fel, vagy talán inkább lépett fel poénjaival, amelyekkel ismert ellenzéki figurákon élcelődött. Bővebben.

Teljesen kiürítették a Nyugati pályaudvart

A kormány megnyitotta a Keleti pályaudvar melletti BOK „B” csarnokot a menekültek számára, és egyúttal a pályaudvarok kiürítéséről határozott. Fotó és további részletek itt.

A többség szükségesnek tartja a miniszterelnök-jelölti vitát, a Fidesz-szavazók negyede szerint is ki kellene állnia Orbánnak

WIktor Szymanowicz/NurPhoto via Getty Images

A szavazók 60 százaléka szükségesnek tartana a miniszterelnök-jelöltek között egy tévévitát az április 3-ai választás előtt – derült ki a Závecz Research kutatásából. Orbán Viktor, aki 16 éve nem hajlandó kiállni vitázni, idén Gyurcsány Ferencre hivatkozva utasította el Márki-Zay Péter kérését. További információkért katt ide.

Publicus: a háború óta csökkent a Fidesz előnye

Közvélemény-kutatással mérték fel a két nagy politikai tömb népszerűségének alakulását a háború árnyékában. Íme az eredmény.

Felszámolás alá került a Szabó Zsolt fideszes képviselő körzetében a semmiből közbeszerzéseket nyerő cég

A Heves megyei 3-as választókerület életét, ahol Szabó Zsolté a parlamenti mandátum, súlyos fideszes belháborúk és különös közbeszerzések tarkítják. Például a hírhedt minipiacok is itt épültek fel, és a közbeszerzéseken rendre ugyanaz a két-három cég nyer. De nemcsak a nyertesek, hanem az állandóan meghívott többi cég listája is feltűnő: Hadházy Ákos szerint kamuvállalkozásokról van szó. A közbeszerzéseket pedig a Szabó Zsolt által létrehozott projektmenedzsment cég szárnyai alatt bonyolították. Aztán beütött a baj, a munkák nem készültek el, a kistelepülések már csak abban bízhatnak, hogy az állam a zsebébe nyúl. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Joe Biden pénteken Varsóba látogat

Leigh Vogel/Getty Images

Az USA elnöke a héten európai és NATO-s vezetőkkel tárgyal, részt vesz az Európai Tanács csúcsértekezletén, majd a turné utolsó állomásaként a lengyel fővárosban újabb szankciókról állapodhatnak meg. Bővebben.

Egy önkormányzati vezető és egy vadász ellen is vádat emeltek orvvadászatért

A Marcali Járási Ügyészség összesen öt férfival szemben emelt vádat, akik több millió forint kárt okoztak a gímszarvas bikák elejtésével, illetve a GPS jeladó megsemmisítésével. Fotók és további részletek itt.

Csodaszép tavaszi időjárás érkezik a héten

A hét második felében akár 22 fokot is mérhetünk majd. A következő napok időjárás-előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán)

Ez is érdekelhet

képcím

Hivatalos: Erdogan nyerte a török elnökválasztást

képcím

Orbán Viktor köszönetet mondott az Európai Uniónak

képcím

Putyin: Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól...