Kiemelt Hírek 2018. július 04.

Világvége a brit szurkolóknak: Angliában leállhat a sör gyártása - egy fontos alapanyagból egyre kevesebb van

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 04.
Pont a foci-vb alatt történik ilyesmi?

Nagy-Britanniában hosszú évtizedek óta nem volt ekkora szén-dioxid hiány, és természetesen mindez kihat a szénsavas italok, a sörök, illetve a hús gyártására is.

Az ország élelmiszer-ellátásában okozhat komoly gondot, olyannyira, hogy a British Poultry Council (Brit Baromfi Terméktanács) felhívta a brit kormány illetékeseinek figyelmét: mindez az országos ellátás összeomlásához is vezethet, ha nem történik azonnali cselekvés az ügyben – írta az Index.hu.

Európában is probléma lehet

Ma még csak a szigetországot érinti a szén-dioxid krízise, de Európában is régen volt ekkora hiány, mivel az igényeket ellátó üzemek nagy része karbantartás miatt zárva van, és csak pár nagy létesítmény működik jelenleg (Angliát és a kontinenst együttvéve).

A kialakult helyzethez elsősorban az járult hozzá, hogy a nyári melegben jóval több sör és üdítőital fogy, de most itt a vébé is, és a kocsmák, bárok forgalma a többszörösére emelkedett rövid időn belül.

De betett az is, hogy:

  • a szén-dioxid az ammóniagyártás során keletkezik, viszont az ammónia alacsony piaci ára nem sarkallja a gyártókat a termelés gyors újraindítására
  • az ammóniát elsősorban a műtrágya előállításhoz használják, a cégek viszont a karbantartást nyárra időzítették, mert a műtrágya “szezonja”télen van
  • a szén-dioxid gyártása már nem akkora üzlet mint korábban
  • a húsgyártáshoz is alapvetően szükség van erre a gázra (tartósítás, hűtés), sőt a vágóhidak eszközei is ezzel működnek

Sorra érinti az élelmiszer-ipar szereplőit 

Az egyik legnagyobb skót vágóhíd, a Quality Pork Ltd. kedden be is jelentette, hogy felfüggesztik a működésüket, mert szén-dioxid-hiány miatt csak állatkínzással indulhatna a feldolgozás.

De bajban vannak a fagyasztott élelmiszerek gyártói is, mivel a húsok és saláták hűtéshez szárazjeget használnak – ezt pedig csak szén-dioxid sűrítésével állítható elő.

A Brit Üdítőitalok Szövetsége (BSDA) szerint a fellépő deficit az üdítőitalok széles választékát érintheti. A Coca-Cola ideiglenesen le is állította egyes termékei gyártását, bár ez a kínálatot nem érinti, mivel a felhalmozott készletek elegendőek a kereslet kielégítésére.

A világ egyik legnagyobb sörgyára, a Heineken brit leányvállalata már kapcsolatba lépett több angol pubbal is, jelezve részükre, hogy kevesebbet rendelhetnek azokból a termékekből, amiket érinthet a szén-dioxid-hiány.

Kis hazánkban még nincs gond

Mielőtt itthon bárki is a szívéhez kapna: a magyarországi sörellátást egyenlőre nem fenyegeti semmi, a hazai készletek nagyjából fedezhetik a vásárlók igényeit.

 

 

Keresés az oldalon