Világritkaság született a Debreceni Állatkertben

A kihalással fenyegetett állatot kedden sajtótájékoztatón mutatták be.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-13 13:20

Fotó: Facebook / Debreceni Állatkert

Palawan-szigeteki  leopárdmacska (Prionailurus bengalensis heaneyi) született a debreceni állatkertben.

Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: komoly előkészítő munkát követően a magyarországi állatkertek közül egyedüliként a debreceni vesz részt – alapító tagként – a Fülöp-szigetekről származó leopárdmacska európai fajmentő programjában.

Hozzátette: a berlini, a plzeni, a prágai és a debreceni állatkert összefogásaként megvalósuló tenyészprogram célja, hogy idővel a Palawan-szigeteki leopárdmacskát visszatelepítsék eredeti élőhelyére. Ennek előfeltétele, hogy egy stabil, mintegy 50 egyedet számláló állományt érjenek el.

🇺🇸⬇️Egyedülálló szakmai siker, világritkaság született a Debreceni Állatkertben!Az idén 60 éves, Magyarország első…

Közzétette: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark – 2018. november 13., kedd

A leopárdmacskáknak ez az alfaja rendkívül ritka, a világ öt állatkertjében jelenleg csupán 15 egyed van – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a debreceni állatkertben egy fiatal tenyészpár él, így a fajmentő programhoz a következő években még 8-10 utóddal szeretnének majd hozzájárulni. 

Rajta van a vörös listán

Nagy Gergely Sándor ismertetése szerint a leopárdmacska a természetes élőhely szűkülése és az illegális kereskedelem miatt szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó vörös listáján és a Washingtoni egyezmény (CITES) függelékében is. A nőstény 60-70 napos vemhességet követően ad életet utódjának, a kicsik súlya a születést követően mindössze 180-300 gramm, a felnőtt példányok pedig egy jól fejlett házimacska súlyát érik el. Tizenhárom-tizennégy hónapos korukra válnak ivaréretté, és tizenhárom-tizenöt évig élnek. 

A leopárdmacska a nevét onnan kapta, hogy mintázatában már egészen fiatal korában is mutatja távoli rokonának, a leopárdnak a külalakját, illetve fenotípusát – fogalmazott az ügyvezető, aki elmondta azt is: a héthetes hím kölyök súlya jelenleg 80 dekagramm, neve egyelőre nincs, étvágya nagyon jó, szülei pedig féltő gondoskodással nevelik. A kölyköt jó idő esetén már a látogatók is megnézhetik az állatkert kisragadozó-házában – tette hozzá.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Rakonczay sírva mesélt a mentésről

eletforma.hu3 órája

23 éves, dolgozó fiatalt interjúvoltak a HírTV-ben, de elfelejtették közölni, hogy ő a Fidelitas közép-dunántúli vezetője

444.hu4 órája

Schmuck Erzsébet petíciót indít

demokrata.hu6 órája

Koronavírus: Kevesebben fertőződtek meg és a halottak száma is csökkent

168ora.hu9 órája

Rettegve várjuk a -17 fokot, miközben a jövő hét végén a feje tetejére áll a világ

propeller.hu10 órája

A férfiak intim daganatairól

szimpatika.hu11 órája

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban

digitalhungary.hu13 órája

Katalin hercegnét alaposan meglepte Harry és Meghan

joy.hu15 órája