Vihar: közel húszan megsérültek egy buszbalesetben, 14 településen nincs áram

Startlap - Startlap
Baranyában hatalmas templomi csúcsdíszt tépett le a szél, a bajai a kórház tetejéről a napelemeket fújta le, Tihanyban egy távközlési oszlop is a földre került, a kidőlt fák miatt fennakadás van a MÁV-nál, családok ezreit érinti az áramkimaradás, egy ember pedig súlyosan megsérült.

Egy egész buszt borított fel a szél

Egy ember súlyosan, tizennyolcan könnyebben sérültek Mezőberény és Békés között, ahol a viharos szél felborított egy menetrend szerint közlekedő autóbuszt – közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa pénteken kora este.

Csép Vivien azt írta, a balesethez több mentőegységet is riasztottak, a sérülteket helyszíni ellátásukat követően kórházba vitték. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról számolt be, hogy egy embert a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk az autóbusz alól.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon arról tájékoztatott, hogy a mentés és a helyszínelés miatt az érintett útszakaszon félpályás lezárás van érvényben.

Baranyában és Csongrádban az elektromos vezetékekre dőltek a fák

Baranya vármegyében 13, Csongrád-Csanád vármegyében pedig négy településen nincs áram a viharos időjárásban elektromos vezetékre dőlt fák miatt – számolt be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője péntek késő délután.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint az áramkimaradás mintegy 5000 fogyasztási helyet érint, és a tűzoltók folyamatosan tisztítják meg az elektromos vezetékek környékét a faágaktól, hogy az áramszolgáltató mielőbb helyre tudja állítani az ellátást.

Az OKF szóvivője elmondta, hogy a viharos szél miatt országszerte 160 esetben avatkoztak be a tűzoltók, és még több mint száz helyre kell kivonulniuk a következő órákban. A legtöbb esetben útra, kerítésre, elektromos vezetékre dőlt fák miatt érkezett riasztás a katasztrófavédelem ügyeletére, illetve több esetben épületekben is keletkezett kár – tette hozzá.

Elmondta, hogy

a Baranya vármegyei Dencsházán egy templom kétszer négyméteres csúcsdíszét fújta le a szél,

míg a vihar miatt a helyi iskola kéménye is ledőlt, emiatt az épület fűthetetlenné vált. A vármegyében 47 családi házban keletkezett kár, tetőket, kéményeket bontott meg az erős szél.

Szegeden egy általános iskola tetejét bontotta meg a viharos szél, míg

a bajai Rókus utcai kórház tetején a napelemtáblákat szakította le a szél 30 négyzetméteren.

Ennek során néhány tábla leesett, és a környező épületekben is kárt okoztak, illetve több helyen elektromos vezetékek is leszakadtak – sorolta a szóvivő.

A katasztrófavédelem honlapján olvasható tájékoztatás szerint a vihar elsősorban a déli vármegyékben, de a Balaton-környékén is sok gondot okozott, Szántód és Zamárdi között, valamint Tihanyban kidőlt fák akadályozták a forgalmat, a tihanyi révnél pedig egy távközlési oszlop dőlt az útra.
A katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.

A MÁV-nak is a kidőlt fákkal gyűlt meg a baja

A Mávinform péntek délután jelezte, hogy nem közlekednek a vonatok a Baranya vármegyei Szentlőrinc és Bükkösd között, mert több fa kidőlt, valamint a felsővezeték is megrongálódott.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a Budapest-Pécs vonalon az utasoknak hosszabb menetidővel kell számolniuk. A fennakadás érinti a Mecsek Intercity vonatokat és a Dombóvár-Pécs közötti személyvonatokat is, amelyek helyett Szentlőrinc és Bükkösd között pótlóbusszal lehet utazni. A helyreállítás előreláthatólag estig is eltart majd.

(MTI)

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Megbillent a Balaton

képcím

Öt év és nyolc hónapot késtek 2023-ban a MÁV vonatai

képcím

Halálos buszbaleset történt Komlónál