Először tett közzé felvételt egy túszról a Hamász

Startlap - Startlap
A terrorszervezet szerint "a külföldiek nem foglyok, hanem vendégek a Gázai övezetben", és el fogják engedni őket, "amint a jelen körülmények véget érnek".

Magas rangú tisztek is vannak az elhurcolt izraeliek között – közölte hétfőn este Hálid Mesál, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet volt vezetője. Mint mondta, az izraeli védelmi erők gázai hadosztályának tisztjeiről van szó.

Mesál, aki jelenleg a Hamász szórvány ügyekért felelős irodáját vezeti, hangsúlyozta, a szervezet minden erőfeszítést megtesz, hogy a túszokat nyomásgyakorlási eszközként felhasználja az izraeli börtönökben raboskodó hatezer palesztin fogoly szabadon engedése érdekében.

Mesál az al-Arabi televíziónak adott interjút, amelyet az egykori Hamász-vezér Telegram-oldalán is közzétettek.

Abu Obeida, a szervezet fegyveres ágának, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője egy közzétett videófelvételen arról számolt be, hogy 200-250 izraeli túszt tartanak fogva a Gázai övezetben. Elmondta, hogy 200 túszt a Hamász, a többit egyéb szélsőséges csoportok tartanak fogva.

Azt állította, hogy “a külföldiek nem foglyok, hanem vendégek a Gázai övezetben”. Hangsúlyozta, hogy el fogják engedni őket, “amint a jelen körülmények véget érnek”.

Obeida közölte azt is, hogy izraeli légicsapásokban 22 túszuk vesztette életét.

“Hozzatok ki innen, amilyen gyorsan csak lehet”

A Hamász közzétett egy videót is az egyik túszról. Ez az első ilyen felvétel, amit nyilvánosságra hoztak. Ezen egy fiatal nő látható, akinek bekötözték karján lévő sebét. “Huszonegy éves vagyok és Shohamból jöttem” – mondja a nő a közel egyperces felvételen. Hozzátette, hogy jelenleg a Gázai övezetben van és ott egy kórházban kapott ellátást. “Hozzatok ki innen, amilyen gyorsan csak lehet” – kérte.

Egyelőre nem tudni, hogy a videó pontosan hol, mikor és milyen körülmények között készült. Sajtójelentések szerint egy izraeli állampolgárról van szó, aki francia állampolgársággal is rendelkezik, és Izrael déli részén jelentették eltűntként a Hamász támadása nyomán.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője a Hamász videófelvételét “pszichológiai terrorizmusnak” nevezte. “A Hamász megpróbálja helyrehozni imázsát. Több tucat ilyen videó sem változtat azon a tényen, hogy a világ megértette, mi is az a Hamász” – mondta.

Mindeközben a gázaiak körében meghirdették, hogy 250 ezer dolláros pénzjutalmat kap, aki információt nyújt a Gázába hurcoltak fogva tartásának helyéről. A Sin Bet izraeli belbiztonsági szolgálat és a hadsereg nem erősítette meg és nem is cáfolta, hogy ők állnának a lépés hátterében.

(MTI)

Címlapkép: A 21 éves izraeli túsz a Hamász felvételén (AFP)

Ez is érdekelhet

képcím

Irán több mint kétszáz drónnal és rakétával támadta Izraelt

képcím

Halottnak nyilvánították az egyik magyar állampolgárságú...

képcím

Izrael felszámolta a Hamász vezetőinek gázavárosi...